Puutarhojen kasviloistoa ihasteltiin jälleen – Katso taidonnäytteet Jyväskylästä

Keski-Suomessa avoimia kohteita oli 19, joiden koko ja kasvikirjo vaihtelivat maatilasta kerrostalopuutarhaan.

– Vaajakoski, Tikkakoski, Laukaa ja nyt tämä. Eli neljä, laski Seppo Kääriäinen köynnöksien ympäröimässä pihakeinussa Jyväskylän Keljonkankaalla sunnuntaina.

Laskenta koski avoimia puutarhoja, joissa Kääriäinen oli sunnuntai-iltapäivään mennessä ehtinyt vierailla. Valtakunnallisen teemapäivän myötä yleisölle oli avoinna yli 500 erilaista puutarhaa ympäri Suomen.

Keski-Suomessa kohteita oli 19, joiden koko ja kasvikirjo vaihtelivat maatilasta kerrostalopuutarhaan. Monille puutarhaharrastajille tapahtuma oli mahdollisuus saada inspiraatiota omaan tekemiseen.

– Olen saanut hyvin paljon käytännön vinkkejä, kehuu Maj-Lis Kääriäinen.

Vinkkien ohella puutarhoihin veti totta kai myös esteettinen elämys.

– Sitä kauneutta on todella ihana katsella, Kääriäinen lisäsi kiertäessään Birgitte Leppäsen pihapiirissä  Keljonkankaalla.

Tyttärensä ilmoittamana teemapäivään osallistunut Birgitte Leppänen on puuhannut puutarhassaan jo 30 vuoden ajan. Nyt hän esitteli työtään yleisölle ensimmäistä kertaa – ja häkeltyi suosiosta.

– Aamupäivällä täällä oli niin paljon ihmisiä, että hyvä kun pihalle mahduttiin, Leppänen kertoo.

Vieraskirja täyttyi hyvää tahtia jo viidennelle sivulle, ja lisää ihmisiä pihaan saapui jatkuvasti.

– Onpa tosi hienoa, että olet avannut tämän, iloitsi toinen pitkän ajan puutarhaharrastaja Ritva Karhusaari.

Leppänen kertoi jännittäneensä päivää etukäteen ja pyytäneensä apua vielä edellisenä iltana ystävältään Liisa Oinoselta. Kokemus oli kuitenkin ennen kaikkea positiivinen.

– Tuntuu, kuin olisi jotkin juhlat, Leppänen iloitsi.

Halssilanrinteellä yli 40 vierailijaa

Kolmatta kertaa tapahtumaan osallistuivat kompaktilla Jyväskylän Halssilanrinteellä sijaitsevalla rivitalon pihallaan Soili ja Martti Hintsanen.

Muun muassa paljon kierrätystavaraa ja hyötykasveja sisältävä vehreä piha keräsi yli 40 vierailijaa, joista moni samankokoisen puutarhan omistava haki ideoita omaansa.

– Kävi monia ihmisiä, joilla on pihanlaitto meneillään. He katselevat vaihtoehtoja: millaisia pihoja on ja mitä voi laittaa omaan pihaan, Martti Hintsanen kuvailee.

Inspiraation ohella Hintsasten puutarhasta sai mukaan myös taimia. Paristakymmenestä ylimääräisestä taimesta oli iltaviideltä jäljellä enää muutama.

Avoimet puutarhat -teemapäivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien. Sen järjestää Puutarhaliitto yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Viime vuonna teemapäivä sai järjestäjien mukaan liikkeelle noin 17 000 kävijää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .