Punkkikausi jo päällä – Unohda tämä vanhan kansa neuvo

Puutiaiset lähteävät liikkeelle kun keskilämpötila kohoaa yli viiden asteen, joten puutiaiskausi on jo alkanut.

Eläinlääkäri Tytti Harjuhahto Hiskinmäen eläinsairaalasta Äänekoskelta kertoo, että tänä keväänä on kyselty poikkeuksellisen paljon puutiaislääkityksiä lemmikeille.

- Olemme myös poistaneet muutamista lemmikeistä vaikeissa paikoissa olleita puutiaisia. Estolääkitysten kyselyyn saattaa vaikuttaa myös, se että markkinoille on tullut uusia valmisteita.

Jos lemmikistä löytyy kiinnittynyt puutiainen, se pitää poistaa esimerkiksi pihdeillä. Puutiaisen päälle ei missään tapauksessa saa levittää "vanhan kansan" neuvon mukaan voita.

Puremakohta yleensä turpoaa ja punoittaa jonkin aikaa. Rajumpien oireiden ilmetessä lemmikki pitää vielä hoidettavaksi, sillä esimerkiksi borreliabakteeri voi tarttua puutiaisesta myös eläimee.

- Eläimiltä on turkin takia vaikea havaita rinkulaista ihottumaa purema-alueen ympärillä. Jos lemmikille nousee kuumetta, tulee väsymystä, ilmenee ontumista tai neurologisia oireita, pitää hakeutua eläinlääkäriin, Harjuhahto neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jämsäläiset Siiri, 11, ja Saana, 8, ovat alkukesän leirien konkareita – myös tuleva kesä alkaa leirillä: "Tänne on pakko päästä"

Korona ei perunutkaan koululaisten leirikesää: Keski-Suomessa järjestetään etenkin päiväleirejä, ja vielä mahtuu mukaan!

Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin

Kongressi- ja tapahtumatoimiala kaipaa linjausta kokoontumisille ja korvausta tulonmenetyksistä

Vanhusasiavaltuutettu jäämässä ilman erillistä toimistoa ja valvovaa roolia – hallituksen esitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syyskuussa

Korona vei monen kesätyön – "Suurella määrällä nuoria jää nyt ensikosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta"

VR aikoo sulkea palvelupisteensä Jyväskylässä – maanantaina käynnistyneissä yt-neuvotteluissa on kirveen alla myös neljä muuta paikkakuntaa

Kuusi keskisuomalaista kuntaa keskitti korona-aikana päätösvaltaa vetoamalla lakipykälään, joka ei ole voimassa – "Ei ole kysymys mistään vallankaappauksesta"

Yön uutiskooste: Pääministeri Marin toivoo, että valmiuslakia ei tarvitsisi jatkaa ensi kuun jälkeen

Alva-jupakka jatkuu, nyt "rankaistiin" vuorostaan Kirsi Knuuttilaa – Mustankorkean puheenjohtajuus napattiin pois poikkeuksellisesti kesken vaalikauden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.