Puutteet palonestorakenteissa jouduttivat Turun sairaalapaloa

Turun yliopistollisen keskussairaalan palon syyksi varmistui oikosulku. Oikosulun valokaari sytytti voimakkaan palon kaapelihyllyllä katon ja välikaton välissä.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan kaapelihyllyn palonestorakenteissa oli puutteita, joiden vuoksi palo pääsi leviämään nopeasti kerroksesta toiseen. Myös savukaasut pääsivät leviämään pahasti koko rakennukseen.

Oikosulku oli aiheuttanut aiheettoman hälytyksen vain hetkeä ennen palon roihahtamista. Hälytyksen ansiosta sairaalan henkilökunta oli ajoissa paikalla, joten paikalla olleet potilaat saatiin nopeasti ulos ja palo-ovi suljettua.

Paloa saattoi tutkinnan mukaan vauhdittaa paineilmajärjestelmässä tapahtunut happivuoto. Toistaiseksi ei ole selvinnyt, tapahtuiko vuoto jo ennen paloa vai aiheutuiko vuoto palosta tai oikosulusta.

Onnettomuustutkintakeskus jatkaa palon ja pelastustoimien tutkimista. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja kiittelee, että potilaiden evakuointi ja siirto tehtiin mallikelpoisesti, vaikka olosuhteet olivat todella haastavat.