Pyhäjärven ex-kaupunginjohtajan potkuihin liittyen taas oikeusjuttu

Irtisanoutuminen muutettiin virkavapaaksi - uusi valtuusto irtisanoi kuitenkin.

Pyhäjärven entisen kaupunginjohtajan Tita Rinnevaaran irtisanomismenettelyä käsitellään taas oikeudessa.

Syyttäjä on nostanut syytteitä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyen vuoden 2013 tapahtumiin. Vastaajina on tuolloisia Pyhäjärven kaupunginhallituksen jäseniä sekä osin asian esittelystä vastannut virkamies.

Juttua istutaan Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

KHO: Valtuuston päätös lainvastainen

Rinnevaaran lähtöön Pyhäjärven kaupunginjohtajan paikalta liittyy useita käänteitä, joita on käsitelty aiemmin korkeinta hallinto-oikeutta (KHO) myöten.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Rinnevaara valittiin Heinolan kaupunginjohtajaksi marraskuussa 2011. Kesäkuussa 2012 hän jätti irtisanomisilmoituksen Pyhäjärven kaupunginhallituksen kokouksessa. Tuolloin kaupunginhallitus ja Rinnevaara kuitenkin sopivat, että irtisanoutuminen muutetaan enintään vuoden palkattomaksi virkavapaaksi.

Loppuvuodesta kaupunginhallitus vaihtui. Uusi kaupunginhallitus piti edellisen hallituksen päätöstä virkavapaan myöntämisestä Rinnevaaralle lainvastaisena.

Helmikuussa 2013, Rinnevaaran ollessa virkavapaalla, uusi kaupunginhallitus otti hänen irtisanomisilmoituksensa uudelleen käsiteltäväksi. Hallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että Rinnevaaralle myönnetään ero kaupunginjohtajan tehtävästä. Kaupunginvaltuusto myönsi eron 25. helmikuuta Rinnevaaraa kuulematta.

Rinnevaara vei irtisanomisensa oikeuteen, ja juttu eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. KHO katsoi kesäkuussa 2015 antamassaan päätöksessä Oulun hallinto-oikeuden tavoin, että kaupunginvaltuuston päätös irtisanomisesta oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja oli muutoinkin lainvastainen.

KHO:n mukaan kesäkuussa 2012 päivätty irtisanomisilmoitus ei enää ollut voimassa, kun uusi kaupunginhallitus otti sen käsiteltäväksi. Näin ollen KHO katsoi, että Rinnevaaralla oli ollut keskeytymätön kaupunginjohtajan virka Pyhäjärvellä, vaikka hän työskenteli välissä Heinolan kaupunginjohtajana.

Pyhäjärvi ja Rinnevaara sopivat lopulta kiistansa. Marraskuussa 2015 hyväksytyssä menettelysopimuksessa Rinnevaaralle luvattiin vuoden palkan suuruinen irtaantumiskorvaus. Asiasta tuolloin uutisoineen Iisalmen Sanomien mukaan kaupungin ja Rinnevaaran sopimukset maksoivat Pyhäjärvelle puolisen miljoonaa euroa.

Korvauksia myös Heinolalta

Rinnevaara ehti johtaa Heinolaa alle vuoden. Huhtikuussa 2013 Heinolan valtuusto antoi Rinnevaaralle potkut kaupunginjohtajan paikalta luottamuspulan vuoksi.

Rinnevaara vei Heinolan oikeuteen johtajasopimuksensa muotoiluista ja vaati korvauksia irtisanomisestaan. Käräjillä korvausvaade kaatui, mutta hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen ja katsoi, että Rinnevaaralla on oikeus vuoden palkkaa vastaaviin korvauksiin.

Hovioikeus velvoitti kaupungin maksamaan Rinnevaaralle yli 120 000 euroa viivästyskorkoineen. Kaupungin oli myös korvattava kymmenientuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Heinola haki hovioikeuden päätökseen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta ei saanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.