Raakamaidon käyttäjän kannattaa muistaa kylmäketju

Puhe raakamaidosta kuplii verkossa. Intomielisimmät nettikirjoittajat esittävät, että kuumentaminen, pastörointi, pilaa maidon. Aito tilamaito puolestaan auttaa allergioihin, astmaan, ja se sopii laktoosi-intoleranteille.

Uskonasia.

Tieteellistä näyttöä väittämien todenperäisyydestä on vaikea löytää, kertoo maidon teollisen hygienian professori Miia Lindström Helsingin yliopistolta.

- Kuluttajille ovat ruoan muut arvot usein tärkeämpiä ja tutumpia kuin sen itsestään selvänä pidetty turvallisuus. Samat elintarvikkeiden välityksellä ihmisiin tarttuvat bakteerit ovat edelleen yhtä vaarallisia kuin ennen, Lindström muistuttaa.

Yhdysvalloissa raakamaitovillitys on voimakkaimmillaan, ja siellä on tavattu useita epidemioita, joista osaan liittyy myös kuolemantapauksia.

Lindström kehottaa raakamaidon käyttäjiä varmistumaan, että kylmäketju toimii tilalta kotijääkaappiin saakka.

- Kun maito tulee utareesta ulos, saastuminen ympäristön bakteereilla alkaa välittömästi vaikka lypsyhygienia olisi erinomaista, kuvailee Lindström.

Jääkaapissa raakamaito pitäisi säilyttää mahdollisimman kylmässä.