Rabiekselle mahdollisesti altistuneiden määrä kasvanut Suomessa – "Erityisesti kulkukoirat ovat riski"

Rabiesvirukselle mahdollisesti altistuneiden ihmisten määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina. Vuosina 2010–16 altistusepäilyjä oli 40–88 vuosittain, mutta toissa vuonna 107 ja viime vuonna 91.

Kaikkiaan altistusepäilyjä on tällä vuosikymmenellä ollut yli 600, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuosittaisista tartuntatautiraporteista.

Kasvu johtuu rabiekselle ulkomailla altistuneiden määrän lisääntymisestä vuodesta 2014 lähtien. Vuonna 2014 ulkomailla altistuneita oli 28 mutta vuosina 2015–18 määrä on vaihdellut 32:sta viime vuoden 71:een.

– Viime vuonna estohoitoon johtaneista altistusepäilyistä kolme neljästä sattui ulkomailla. Näistä valtaosa liittyi koiriin, apinoihin tai kissoihin, sanoo asiantuntijalääkäri Elina Seppälä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Tiedot altistusepäilyistä kirjataan THL:n tartuntatautirekisteriin. Lääkäri tekee ilmoituksen, jos hän epäilee henkilön altistuneen rabiesvirukselle ja aloittaa rabiesrokotukset ja mahdollisesti rabiesimmunoglobuliini- eli vasta-ainelääkehoidon.

Rabiesvirus aiheuttaa ihmiselle vesikauhua ja eläimelle raivotautia. Oireinen tauti johtaa kuolemaan.

Eniten altistuksia Thaimaassa

Eniten yksittäisiä rabiesaltistuksia tapahtuu Thaimaan-matkoilla ja yleisimmin koiran ja apinan puremista. Esimerkiksi viime vuonna 71:stä ulkomailla sattuneesta altistusepäilystä 32 sattui Thaimaassa.

– Suuren tartuntariskin alueilla Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa tärkein tartunnanlähde ihmiselle ovat rokottamattomat koirat. Erityisesti kulkukoirat ovat riski, mutta rabiesta voi olla myös lemmikeillä, kertoo Seppälä.

Seppälän mukana matkoilla ei rabies- ja muiden infektioriskien takia pitäisikään koskea villieläimiin tai tuntemattomiin koti- ja lemmikkieläimiin.

– Myös tavallisilla turistialueilla esimerkiksi Thaimaassa, Intiassa tai Balilla voi esiintyä rabiesta, hän huomauttaa.

Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.

Ulkomaisten rabiesaltistusepäilyjen määrän kasvu johtuu pitkälti matkustamisen lisääntymisestä.

– Tavanomaisten lomamatkojen lisäksi seikkailu- ja elämysmatkat ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa kiinnostavat yhä useampia. Tutuissa turistikohteissa taas matkailijat eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että söpöjen eläinten taputtelu tai syöttäminen voikin olla vaarallista, huomauttaa Seppälä.

Suomessa tuontikoirissa riskejä

Suomessa sattuneiden altistusepäilyjen määrä on vaihdellut kahdeksasta 39:ään vuosina 2010–18, vaikka Suomi on virallisesti ollut rabieksesta vapaa maa vuodesta 1991 lähtien.

Vuosina 2010–18 suurin osa altistusepäilyistä on liittynyt koiriin, lepakoihin ja kissoihin, yksittäisissä tilanteissa myös kettuihin tai supikoiriin.

– Suomeen tuodut rokottamattomat eläimet, kuten tuontikoirat, voivat aiheuttaa merkittävän rabiesriskin. Monet kotimaassa sattuneet altistusepäilytilanteet ovatkin liittyneet Suomeen laittomasti maahantuotujen eläinten puremiin, sanoo Seppälä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira eli nykyinen Ruokavirasto tutki viime vuonna pistokokein rajavalvonnassa rabieksen vasta-aineita Venäjältä ja Romaniasta Suomeen tuoduista koirista. Tutkituista 36 koirasta 14:llä ei todettu vasta-aineita lainkaan ja viidellä vasta-ainetaso jäi raja-arvon alle, vaikka maahantuontiasiakirjojen mukaan koirat oli rokotettu rabiesta vastaan.

– Tulos on huolestuttava, eikä se mene normaalin vaihtelun piiriin eli siihen, että joillekin koirille ei rokotteesta huolimatta muodostu raivotaudin vasta-aineita. Todennäköisesti koirien rokotussuojassa oli puutteita, sanoo jaostopäällikkö Tiina Nokireki Ruokavirastosta.

Ruokaviraston mukaan Suomeen ei raivotautiriskin takia pitäisi tuoda ollenkaan koiria, joiden alkuperää ei tunneta. Lisäksi Suomeen tuotavista tuontikoirista olisi hyvä tutkituttaa raivotaudin vasta-ainetasot EU-hyväksytyissä laboratorioissa ennen eläinten Suomeen tuontia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .