Radonputkisto ei aina riitä puhdistamaan huoneilmaa

Rakennusyhtiöt ovat tinkineet radontiivistyksissä, kertoo Helsingin Sanomat. Säteilyturvakeskuksen (STUK) selvityksen mukaan useimpiin pientaloihin kyllä asennetaan radonputkistoja, mutta ne eivät useinkaan riitä puhdistamaan huoneilmaa liiasta säteilystä.

Uudisrakennusten huoneilmassa saa olla korkeintaan 200 becquerelia radonia kuutiometrissä ilmaa. Jos pitoisuus on korkeampi, asukas voi vaatia takuukorjauksia. STUK kehottaa tekemään mittauksen jo ensimmäisenä asuintalvena. Sen hinta on alle 50 euroa.

STUKin mukaan kaikki suuret rakennusyhtiöt ovat joutuneet tekemään takuukorjauksia.

Radon ja sen radioaktiiviset hajoamistuotteet vahingoittavat keuhkoja ja kasvattavat riskiä sairastua keuhkosyöpään. Kaasua kulkeutuu asuntoihin maaperästä, jossa sitä syntyy osana uraanin hajoamisketjua.

Suomessa huoneilman suuria radonpitoisuuksia selittävät paitsi luonnonolot myös sotien jälkeen yleistynyt rakennustekniikka. Talot eivät enää seiso tolppien varassa, eikä alapohja pääse tuulettumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Yön uutiskooste: Huumetynnyrijutun tuomio, Trump kritisoi Japania, Venezuelan presidentin väitetty salamurhayritys

Jyväskylään valmistuu syksyllä yksi uusi frisbeegolfrata ja toinenkin on kartoitusvaiheessa – nykyinen kapasiteetti on äärirajoilla edelleen kasvavan suosion takia

Tältä näyttää Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitseva Lehtisaari kolme vuotta tulipalon jälkeen – Katso tuoreet kuvat "kaupunkilaisten kesämökistä"

Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.