Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Dassault Rafale -hävittäjää Suomelle tarjoava Ranska vakuuttaa sen ilmavoimien käyttävän konetta vielä seuraavat 30–40 vuotta. Tällä ranskalaiskoneen kauppiaat haluavat hälventää huolia siitä, ettei tukea koneen huollolle ja ylläpidolle olisi saatavissa koko sille ajalle, jona Suomi aikoo Hornet-hävittäjien seuraajaa käyttää.

–  Tämä kone lentää vielä Ranskan taivaalla 2060-luvulla, sanoi everstiluutnantti ja Rafale-lentäjä Clement Amagat Ranskan ilmavoimista.

Hän muistutti Rafalen olevan hyvin koeteltu kone, jolla on takanaan jo yli 300  000 lentotuntia Ranskan asevoimissa sekä 40  000 tuntia erilaisissa sotilasoperaatioissa – ilman tappioita.

Kaksi Rafale-hävittäjää on tällä viikolla testattavana Pirkkalassa HX Challenge -tapahtumassa. Rafalen myyntihanketta Suomessa johtavan Benjamin Gardetten mukaan paikalle haluttiin kaksipaikkaisia koneita, jotta suomalaislentäjät pääsevät tutustumaan Rafaleen mahdollisimman paljon myös ohjaamosta käsin.

Testit jatkuvat helmikuun lopulle, lauha sää ei haittaa

Tiistain mediapäivässä Satakunnan lennostossa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi korosti myös maiden yhteisiä tavoitteita eurooppalaisen puolustuspolitiikan luomisessa sekä samankaltaista ajattelua omasta itsenäisestä puolustuskyvystä.

–  Ranska ja Suomi ovat käsi kädessä rakentamassa eurooppalaista puolustuspolitiikkaa. Suomi on nyt meidän strateginen partnerimme, suurlähettiläs suitsutti.

Hän visioi Suomelle ja Ranskalle pitkää kumppanuutta mahdollisen Rafale-hankinnan myötä. Tomasi korosti, että kumppanina Ranska on ollut valmis lähettämään asevoimiaan liittolaisten avuksi tai vaikka äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

–  Näissä kaikissa operaatiossa on myös Rafale ollut mukana ja osoittanut ainutlaatuiset kykynsä, Tomasi sanoi.

Hävittäjäehdokkaiden testaus- ja todentamistapahtuma HX Challenge alkoi aiemmin tässä kuussa Eurofighterilla. Testit, joiden päätukikohta on Satakunnan lennosto Pirkkalassa, jatkuvat helmikuun lopulle saakka.

Lennoston komentajan, eversti Aki Heikkisen mukaan kokemukset ensimmäisestä testistä olivat olleet hyviä ja kaikki oli sujunut juuri suunnitelmien mukaan. HX-hankejohtajan, eversti Juha-Pekka Keräsen mukaan poikkeuksellisen lauhana pysytellyt sää ei edelleenkään ole este Hornetien seuraajaehdokkaiden testien läpiviemiseen.

Lue kaikki veroaiheiset jutut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Joka viides suomalainen nainen kokee saaneensa oireita työpaikkansa sisäilmasta – osa sisäilmasta sairastuneista hyötyi terapiasta

Osa sisäilmasta sairastuneista hyötyi terapiasta

Palokan yhtenäiskoululle avustusta iWall-liikuntapeliseinän hankkimiseen – nämä 14 hanketta saivat rahoitusta Jyväskylän nuorisovaltuustolta

Aika ajoi ohi ikääntyneiden hyvinvointia kehittäneestä säätiöstä – Jyväskylä asettamassa GeroCenterin selvitystilaan

Kirittäret menetti valtavasti taitoa ja johtajuutta, tilalle joukko nuoria lupauksia – ”Meillä on se perimä olemassa, mitä voittaminen vaatii”

Potilas putosi sairaalan ikkunasta Kokkolassa – henkilökunta havaitsi putoamisen normaalin kierron yhteydessä

Oppilaiden kännykän käyttö välitunnilla on iso haaste – näin kävi, kun jyväskyläläinen Mankolan koulu kokeili viikkoa ilman puhelimia

EU-johtajat neuvottelivat läpi yön EU:n tulevasta budjetista – neuvotteluja on luonnehdittu erittäin vaikeiksi, sillä Britannian lähtö tuo korotuspaineita jäsenmaksuihin

Yön uutiskooste: Kiinassa koronaviruskeskuksessa uudet tartunnat ovat vähenemään päin, Kaksi Diamond Princess -alukselta Australiaan evakuoitua on saanut koronavirustartunnan

Lännen Media: Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista tyytyväisiä Marinin hallitukseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.