Raha-automaattiyhdistys selventää avustustensa sääntöjä

Raha-automaattiyhdistyksessä pelätään, että vaalirahakohun pelästyttämät järjestöt vetäytyvät hädissään jopa liian kauas päätöksentekijöistä. RAY:ssa ymmärretään, että esimerkiksi Kuurojen liitolla olisi tarve saada oma asiantuntija eduskuntaan.

- Järjestöjen on uskallettava olla yhteydessä päättäjiin. Selvää kuitenkin on, että RAY:n avustuksia ei käytetä poliittisen aatteen pönkittämiseen, korostaa osastopäällikkö Mika Pyykkö.

Viime syksynä hässäkän aiheuttaneet yleisavustusten kriteerit olivat remontissa jo ennen vaalirahakohua. Nyt selvennetään myös kohdeavustusten pelisääntöjä.

Pyykkö toivoo laajempaa keskustelua siitäkin, mihin avustuksia erityisesti suunnataan. Onko esimerkiksi tuettava erityisesti niitä järjestöjä, jotka ovat syrjäseutujen viimeinen linnake, kun yhteiskunnan palvelut katoavat. Vai ovatko suurten asutuskeskusten ongelmat vielä rajumpia?

Vaalitukea antaneet järjestöt harmaalla listalla

Vaalirahakohu aiheutti RAY:n toimitusjohtajan Sinikka Mönkäreen mukaan pienen särön Raha-automaattiyhdistyksen imagoon, mutta tuoreimpien mielipidemittausten mukaan maine on palautunut.

Tarvetta selittelyyn on kuitenkin edelleen. RAY:n kyselyn mukaan kaikkiaan 26 järjestöä oli antanut vaalitukea, mutta vain yksi myönsi käyttäneensä siihen RAY:n avustusta.

- Nämä järjestöt eivät ole mustalla listalla, mutta harmaalla listalla ne ovat, myöntää Pyykkö. Pimitys olisi hänen mukaansa kuitenkin vaikeaa, koska kohdeavustukset on pystyttävä näyttämään sentilleen toteen. Joka vuosi 50-100:n avustuksensaajan tilit tarkastetaan kuitti kuitilta kahdelta edelliseltä vuodelta.

Mönkäreen mielestä RAY:n asia ei edes ole pohtia, käyttävätkö järjestöt muuta kautta saamiaan rahoja vaalitukeen.

Mönkäre korvamerkinnän kannalla

Mönkäre kantaa huolta päihdeäitien hoidosta, kun sen rahoitus on siirtymässä valtion hoteisiin. Ensi- ja turvakotien liitossa kehitetylle päihdeäitien hoito-ohjelmalle ei myönnetty enää avustusta. Nyt liitossa pelätäänkin, että valtionosuuksiin varatut kolme miljoonaa euroa uppoaa kunnissa johonkin muuhun kuin päihdeäitien hoitoon.

Joissakin asioissa Mönkäre myöntää olevansa edelleen korvamerkittävien rahojen kannalla. Ja päihdeäitien hoito on tällainen kohde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.