Rahahuijaukset leviävät myös sosiaalisessa mediassa

Sähköpostia käytetään entistä enemmän monenlaisiin huijausyrityksiin, ja tietojen kalastelu on suuri tietoturvaongelma yksityishenkilölle. Henkilökohtaisia tai yrityksen tietoja voidaan kalastaa tekaistujen sähköpostiviestien tai verkkopalveluiden välityksellä.

Yleistyvä ilmiö on myös sähköpostitilien kaappaus, jossa sähköposti murretaan ja rikoksen tekijä lähettää rahankeruuviestejä sähköpostin haltijan yhteystiedoille.

Esimerkiksi Keski-Suomessa hakkeroitiin tammikuun alussa laukaalaisnaisen sähköpostitilit, ja niistä lähetettiin kiertämään huijausviesti. Viesti oli otsikoitu "Apua tarvitaan", ja siinä pyydettiin rahaa huonolla suomen kielellä.

Maailmanlaajuisesti tuhansia uhreja

Kolmen viime vuoden aikana poliisilla on ollut tutkittavanaan 22 vastaavaa rikosta. Haittaohjelmat ja rahahuijaukset leviävät myös sosiaalisessa mediassa. Maailmanlaajuisesti sähköpostitilien kaappauksien uhreja on poliisin arvion mukaan jo tuhansia.

Poliisin kannalta ongelma on suuri, koska huijausrikoksen ja sen tekijöiden selvittämismahdollisuudet ovat huonot.

– Jos huomaa sähköpostitilinsä kaapatuksi, kannattaa soitella läheisimmille ihmisille, joiden osoitteita sähköpostissa on ja ilmoittaa, että itsellä ei ole mitään hätää. Asiasta voi tehdä myös rikosilmoituksen, neuvoo rikoskomisario Olavi Saunamäki Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Huijaussähköposti lähti ympäri Keski-Suomea: "Inhottavaa!"