Rahat Talvivaara-korvauksiin puuttuvat – sopuratkaisua haetaan

Talvivaaran ympäristövahinkojen korvauskäsittely alkoi tiistaina .

Talvivaaran takavuosien ympäristövahinkojen korvauskäsittely alkoi tiistaina hieman sekavissa tunnelmissa Kajaanissa. Käräjäoikeuden sovitteluistunnossa osalle porukasta tuntui olevan epäselvää se, mistä prosessissa sovitaan. Kaikille sen sijaan oli epäselvää se, kuka viulut lopulta maksaa.

– En halua olla ilonpilaaja, mutta tässä menettelyssä on vaikea löytää teille kaikille jaettavaa. Konkurssipesä on valtiolle velkaa toistasataa miljoonaa euroa. Pesään mahdollisesti vakuuksien purkautumisen kautta palautuvat talletukset käytetään tämän velan lyhentämiseen, totesi Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän hoitaja, julkisselvittäjä Jari Salminen kantanaan.

Sovitteluun suostuminen on vapaaehtoista, ja siihen oli lähtenyt maksumiehen rooliin kaavailluista ainoastaan Talvivaara Sotkamon konkurssipesä.

– Vaikka konkurssipesällä ei ole minun näkemykseni mukaan velvollisuutta osallistua korvauksiin, niin ehkä tällä tavoin voidaan välttää pitkä vahingonkorvausoikeudenkäynti ja saada siten säästöjä aikaan, pesänhoitaja Salminen arvioi.

Isoja rahoja

Asianajaja Jari Kääriäinen edusti istunnossa kymmentä Laakajärven ympäristön kiinteistön omistajaa.

– Vahingonkorvausvaatimukset vaihtelevat muutamasta kymmenestätuhannesta satoihintuhansiin. Jos määrien osalta saataisiin aikaan yhteinen näkemys, niin jossain toisessa prosessissa voidaan ratkaista, kuka korvaukset maksaa, pohti Kääriäinen.

Itse sovittelukustannukset ja mahdollisen lakiavun kustantaa jokainen osapuoli itse. Säästösyistä moni yksityisistä maanomistajista olikin tässä vaiheessa liikkeellä vielä ilman lakimiesapua. Tuttavansa puolesta istuntoon saapunut Erkki Moilanen piti sovintomenettelyä hyvänä.

– Tuttavani osti kymmenkunta vuotta sitten vapaa-ajan asunnon Kivijärveltä. Sinne olisi kaava mahdollistanut lomamökin rakentamisen, mutta järvi on ollut käyttökiellossa vuodesta 2009 lähtien. Ratkaisua tulisi hakea täällä maantieteellisesti aina vesialue kerrallaan, pohti Moilanen oikeusistunnon tauolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Osa Talvivaaran korvausasioista odottaa lainvoimaista tuomiota