Rahoitusta syöpähoitojen tehon seurantaan: 150 000 euroa Jyväskylän yliopiston professorille

Euroopan tutkimusneuvosto on myöntänyt Jyväskylän yliopiston professorille Marja Tiirolalle ylimääräisen Proof of Concept Grants –rahoituksen. Rahoituksen avulla Tiirola aikoo soveltaa osaamistaan syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan.

Rahoituksen arvo on yhteensä 150 000 euroa. Rahoitus on jatkoa Tiirolan aiemmalle ERC Consolidator –hankkeelle, jossa kehitetään DNA-sekvensointiteknologiaa mikrobiologisiin tarkoituksiin.

Nyt käyntiin lähtevässä hankkeessa saatua osaamista aiotaan soveltaa syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan.

– Teimme kartoituksen hoidon optimointiin liittyvistä tarpeista, ja nyt lähdemme luomaan niihin ratkaisuja. Kyse on potilaan tilan monitoroinnista verinäytteiden avulla lääkehoitojen aikana. Tässä uudenlainen geneettinen ja aineenvaihduntaan liittyvä tieto voi auttaa parantamaan hoidon suunnittelua, kertoo Tiirola.

Syöpä on sairautena yleistymässä ja sen uudet hoitomuodot nostavat sairaaloiden lääkekuluja. Siksi on sekä potilaan että yhteiskunnan kannalta tärkeä selvittää hoidon tehokkuus jo lääkityksen varhaisessa vaiheessa. Rahoituksella kehitetään ja kaupallistetaan näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön.

Tiirola on parhaillaan perustamassa alan palveluliiketoimintaan startup-yritystä, joka kantaa nimeä BiopSense. Palvelu mahdollistaa tutkimus- ja kehitystyöhön tarvittavat näytevirrat ja kansainvälistymisen.

– Hyödynnämme jo olemassa olevaa tekniikkaa, ja kehitämme sen rinnalla uutta. Jyväskylä on sekä liikenneyhteyksien että tutkimusperinteen kannalta tälle työlle varsin hyvä paikka. Varsinainen kehitystyö vaatii vuosien määrätietoista työskentelyä, jatkaa Tiirola.

Marja Tiirola nimitettiin Jyväskylän yliopiston mikrobiologian professoriksi vuoden 2015 alusta. Sitä ennen hän on toiminut Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja akatemiatutkijana. Hän on tehnyt pidemmät tutkijavierailut Warwickin yliopistoon vuonna 2005 sekä Kalifornian yliopistoon 2014–2015.

Uusimmat

Kotimaa

Kristillisdemokraatit haluavat keskustelua seksuaalirikoksista

Nainen löytyi kuolleena yksityisasunnosta Kirkkonummella – poliisi epäilee juuri naapuriin muuttaneen miehen tappaneen naisen

Keskisuomalaisen juttujen kommentointi jatkossa vain tilaajille

Amfetamiinia myynyt 17-vuotias poika sai ehdollista vankeutta Jyväskylässä

Suomalaiset sivakoivat mieluimmin metsän siimeksessä

Leppäveden liikuntapuisto sai vuoden lisäaikaa

Kyläseura ostaa Ruuhimäen entisen koulun kylätaloksi

Kinnula hakee säästöjä perusturvaan lisäämällä tuettua asumista vanhusten ja vammaisten hoidossa

Jämsänkosken jäähalli sai jatkokuukausia – kaupunginhallitus hyväksyi maksuhelpotuksen

Syyttäjä vaatii Kiihtelysvaaran kirkon polttajalle yli kahden vuoden vankeusrangaistusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.