Raimo Sallanko kuuli, kun naapurista kuului kahdeksan laukausta – "Menimme sinne ja nostimme ruumiit rekeen"

Kanalanmäen Onnelan tilan nuori isäntä Raimo Sallanko, 82, oli aisaamassa hevosta maitotonkkien ajoa varten, kun hän kuuli laukauksen. Kuului toinen, kolmas, neljäs...

– Minä luin ne laukaukset, kahdeksan niitä oli, Sallanko kertoo.

Hänen perheensä oli Tauno ja Liisa Pasasen yksi tuon ajan naapureista. Hän asuu Kaisa-vaimonsa, 79, kanssa yhä Onnelassa. Elämä on mennyt eteenpäin ja Sallangot ostivat Pasasten Tienhaaran tilan maatilahallitukselta. Myös muita tiloja on hankittu omistukseen.

– Totta kai me naapurimme tunnettiin, mutta ei me kauhean paljon heidän kanssaan tekemisessä oltu. Tauno sotkeutui niihin viinatouhuihin ja Liisa joutui usein soittamaan poliisit, kun Tauno riehui, Sallanko muistelee.

– Selvin päin hän oli mukava ja ihan normaali mies, joka teki kovasti töitä. Mutta humalassa se aina joutui kahnauksiin. Joutui tappelunnujakoihin usein pidoissa ja tansseissa.

Tapahtuma oli Sallangoille, kuten koko kyläyhteisölle, suuri järkytys.

– Aina me pelättiin, että jotain sattuu. Eihän me tällaista arvattu, mutta mietittiin, että mitenkähän kaikki oikein päättyy, sanoo Kaisa Sallanko.

 

"Ajattelin, että perheensä se Tauno on ampunut"

Raimo Sallanko lähti jonkin aikaa laukausten jälkeen viemään maitotonkkia tienvarteen. Poliisiautoja oli jo paikalla vilkkuvaloineen. Hän näki, että Tienhaaran pihalla näkyi neljä ruumista.

– Ajattelin, että perheensä se Tauno on ampunut. Asian laita selvisi vasta, kun nimismies soitti ja pyysi minua ja isääni kuljettamaan poliisien ruumiit hevosella tien varteen. Menimme sinne ja nostimme ruumiit rekeen. Oli se järkyttävä näky, hän muistelee.

 

Onnelantiellä alkoi turistiralli

Tapahtuman jälkeen Onnelantiellä alkoi kova uteliaiden turistien ralli. Se ajoittain häiritsi Sallankojenkin elämää.

– Alussa kävi paljon humalaisia, jotka taisivat pitää Taunoa jonkinlaisen sankarina. Välillä räyhäsivät ja kysyivät, täälläkö niitä poliiseja ammutaan. Joskus piti vastata, että joo ja kohta ammutaan lisää, jos ette lähde häiritsemästä. Enhän olisi ketään ampunut, mutta sillä keinoin sain ne poistumaan, Sallanko muistelee.

Elämä Onnelantiellä ei tuonut Pasasen perheelle onnea. Perheen kodista on jäljellä enää kivirauniot.

– Uteliaiden ralli lisääntyi aina elokuvan esitysten jälkeen. Nykyään täällä ei käy juurikaan ketään. Jos käy, ovat asiallista väkeä eikä käynnit meitä häiritse.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .