Raiskaajamurhaaja otettiin suoraan vankilasta säilöön

Vuonna 1990 Suomeen saapuneen miehen viimeisin oleskelulupa päättyi vuonna 1994.

Muun muassa 13-vuotiaan tytön raiskaamisesta ja 15-vuotiaan tytön murhasta tuomittu somalimies otettiin tänään suoraan säilöön miehen päästyä vapaaksi Turun vankilasta. Poliisi haki miehen aikaisin aamulla käräjäoikeuden eteen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti, että 42-vuotias mies pidetään säilössä maasta poistamista varten.

Vuonna 1990 Suomeen saapuneen miehen viimeisin oleskelulupa päättyi vuonna 1994. Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kesäkuussa vuonna 1996.

Ulkomaalaisvirasto, nykyään Maahanmuuttovirasto, päätti hänen karkottamisestaan vuonna 2001.

Poliisin mukaan päätös on edelleen täytäntöönpanokelpoinen. Oikeus ei ottanut kantaa karkotuspäätöksen lainvoimaisuuteen.

Miestä odottaa syyskuun 15. päivä vielä ainakin pahoinpitelyoikeudenkäynti, sillä häntä epäillään vankeusaikana tehdystä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Häntä ei kuitenkaan välttämättä nähdä oikeussalissa.

– Tapaus on nyt siirtynyt Helsingin poliisille, enkä kommentoi karkotusaikataulua. Noin yleisellä tasolla ei ole mitään laillista estettä poistaa henkilöä maasta ennen oikeuskäsittelyä, säilöönottovaatimuksen tehnyt ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista kertoo.

Mies itse on oikeuden päätöksen mukaan ilmoittanut vastustavansa maasta poistamista täytäntöönpanokelpoisesta karkotuspäätöksestä huolimatta.

Vaikea karkotettava

Poliisin mukaan viranomaistoimin Somaliaan maasta poistaminen on poikkeuksellista ja poikkeuksellisen vaikeaa. Lisäksi se vaatii paljon ennakkosuunnittelua.

– Yhteistyö Somalian viranomaisten kanssa on vaativaa. Eikä Helsingin ja Mogadishun välillä mene tietääkseni reittilentoja, Sundqvist sanoo.

Mies passitettiin heti oikeuden päätöksen jälkeen säilöönottopaikkaan joko Metsälään tai Joutsenoon.

Mies sai ensimmäisen seksuaalirikostuomionsa Suomessa vuonna 1993. Pian vapautumisensa jälkeen hän murhasi 15-vuotiaan tytön Tampereen Aitolahden kaupunginosassa vuonna 1995. Tampereen käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 1996 elinkautiseen vankeuteen murhasta. Vuonna 2005 mies syyllistyi vankilasta lomalle päästyään törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn, joista hän sai tuomion vuonna 2006.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.