Raivaajat Kemiin Lapin lennostosta

Raivaajat Kemin räjähdysonnettomuuspaikalle tulivat lähimmästä varuskunnasta eli Lapin lennostosta Rovaniemeltä. Kahden raivaajan tehtävänä oli tehdä räjähtämättömät tykinammukset vaarattomiksi, jotta ne voitiin siirtää Puolustusvoimien harjoitusalueelle tuhottaviksi.

Perjantaina kello 18:n aikoihin räjähti Varpulankadulla sijaitsevan omakotitalon autotallissa sodanaikainen tykinammus, jota oli kaiketi käsitelty jollain työkalulla. Räjähdyksessä kuoli yksi mies, ja toinen haavoittui. Ammuksia oli tallissa niin paljon, että kyseessä oli suuronnettomuuden vaara.

Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Pekka Haavikko sanoo heiltä lähteneen paikalle kaksi erikoiskoulutuksen saanutta raivaajaa.

– Varusmiesvirka-apuosasto sattui sekin olemaan varuskunnassa meidän yksikön vuorolla, joten paikalla olevat varusmiehetkin ovat meiltä.

Varusmiehet huolehtivat alueen eristämisestä. Virka-apuosaston koko on noin 30 henkeä.

Haavikko korostaa, että vain henkilökunnan edustajat koskevat räjähteisiin.

– Varusmiehet ovat ulkokehällä ja auttavat poliiseja.

Pioneerirykmentin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Taneli Uosukaisen mukaan ei ole mitenkään tavatonta, että yksityisiltä tavataan ampumatarvikkeita ja räjähteitä. Suomessa on käyty sotaa, ja sotamateriaalia on jäänyt useille paikkakunnille.

– Yleensä kyse on kuitenkin yksittäisistä sotamuistoista, kuten kirjahyllyn päälle tuodusta käsikranaatista. Tällaisia käymme rykmentistä hakemassa kerran, kaksi kuukaudessa. Tykistön ampumatarvikkeita sen sijaan tavataan hyvin harvoin.

Se, että tykinammuksia oli juuri Kemissä, ei sekään ole hänestä ihme.

– Kemissä ei taisteltu, mutta siellä liikkui sotaväkeä, ja kaupunki oli sotilaiden ja ampumatarvikkeiden kulkureitillä. Ainoan maihinnousunsakin suomalaiset tekivät juuri Kemin satamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kemin räjähdyksen uhrit keräsivät kaikki ammukset itse

Pohjoisen metsistä löytyy yhä valtavasti ammuksia

Poliisi: Vakava räjähdysvaara Kemissä ohi

Yksi kuoli - Kemin räjähdyksen uhrit nuoria miehiä