Rajanylityspaikkoja uudistetaan miljoonilla

Passin voi vastedes tarkastuttaa itärajalla autosta nousematta. Muutos liittyy Nuijamaan, Vaalimaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen uudistuksiin.

Niitä kehitetään tänä vuonna vaiheittain kaikkiaan 13 miljoonalla eurolla, kerrotaan sisäministeriöstä.

Rajatarkastusasemille rakennetaan uusia tarkastuskaistoja ja tavaraliikennettä eriytetään henkilöliikenteestä. Tavoitteena on kaksinkertaistaa nykyinen kapasiteetti.

Autoilijoiden ei tarvitse jatkossa jonottaa passi- ja viisumitarkastuksiin sisätiloissa, vaan tarvittavat dokumentit voi näyttää auton ikkunasta. Lisäksi hankitaan laitteita autojen tavaratilojen perkaamiseen. Vaiheittain pitkin vuotta tehtävien muutosten uskotaan nopeuttavan tarkastusta huomattavasti.

- Osa uudistuksista on jo käytössä, ja kaikki valmistuvat vuoden loppuun mennessä, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Itärajan ylitti viime vuonna 12 miljoonaa matkustajaa, ja Rajavartiolaitos on arvioinut määrän nousevan nykyvauhdilla 20 miljoonaan viidessä vuodessa. Nergin mukaan nyt tehtävillä ratkaisuilla selvitään kolmesta neljään vuotta nykyisillä kasvuluvuilla.