Rajat kiinni -ryhmä syyttää kirkkoa kunnianloukkauksesta – Tästä tviitistä kaikki lähti

Rajat kiinni -ryhmä ilmoitti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tekevänsä Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta tutkintapyynnön poliisille. Ryhmän mielestä kirkko syyllistyi kunnianloukkaukseen, kun se kutsui tviitissään lauantaina Helsingissä järjestettyä mielenosoitusta "rasistimielenosoitukseksi".

Lauantaina Suomen rajojen sulkemista vaativat mielenosoittajat kantoivat isokokoista puista ristiä Helsingin keskustassa. Evankelisluterilainen kirkko kirjoitti tämän jälkeen Twitter-tilillään, että ”rasistimielenosoitus” on väärä paikka kristinuskon symboleille.

Kirkko  

Kirkon tiedotuskeskuksen viestintäjohtajan Tuomo Pesosen mukaan kirkko ei ollut maanantaina saanut tietoa mahdollisesta rikosilmoituksesta. Pesosen mukaan kirkon some-toiminnasta ei ole aikaisemmin tehty tai uhattu tehdä rikosilmoitusta. Myöskään poliisin tietoon ei ollut maanantaina tullut kirkosta tehtyä rikosilmoitusta.

Voiko mielenosoituksen kunniaa loukata?

Lain mukaan kunnianloukkauksesta voidaan tuomita esimerkiksi, jos esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko loukkaa toista.

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan yhteisöillä ei ole katsottu olevan kunniaa, jota voisi loukata.

Toisaalta lain perusteluissa on lähdetty siitä, että joissakin tapauksissa myös yhteisöön kohdistuvan loukkauksen voidaan katsoa loukkaavan myös siihen liittyvien ihmisten kunniaa.

– Tähän voitaisiin päätyä muun muassa silloin, kun joku luonnollinen henkilö esimerkiksi yhtiön toiminnasta vastuullisena yleisesti samastetaan osakeyhtiöön. Tällainen samastaminen on todennäköisempää henkilöyhtiön tai esimerkiksi järjestön tapauksissa. Järjestössä tai avoimessa yhtiössä yksi luonnollinen henkilö saattaa olla niin sanotusti toiminnan ”kasvot”, hallituksen esityksessä muotoillaan.

Itä-Suomen yliopiston Tolvasen mukaan Rajat kiinni -tapauksessa yksittäiset ihmiset voisivat toki halutessaan tehdä ilmoituksia.

– Sananvapaus on aika vahva. Tuntuu kyllä aika kovalta jutulta, jos niitä lähdetään kunnianloukkauksena käsittelemään.