Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö varoittaa: Helsinki-Vantaan lentoasema vaarassa mennä tukkoon

Liikenteen kasvu ja lainsäädännön tuomat lisävelvoitteet aiheuttavat ongelmia, jos Rajavartiolaitos ei voi lisätä henkilöstöä.

Helsinki-Vantaan lentoasemaa odottaa kaaos, jos Rajavartiolaitos ei saa sinne lisää henkilöstöä. Henkilöstön lisätarve tulee kahdesta suunnasta, liikenteen kasvusta ja lainsäädännön tuomista lisävelvoitteista.

– Kaikista akuutein muutos on se, että ulkorajan ylittävien EU-kansalaistenkin osalta tehdään perusteellinen rekisterikysely, joka yli kaksinkertaistaa EU-kansalaisen rajatarkastuksen ajan, kertoo Rajavartioston apulaispäällikkö Ilkka Laitinen.

Laitisen mukaan muutaman vuoden päästä aseman läpi kulkee jo kuusi miljoona ulkorajaliikenteen matkustajaa, jotka pitää tarkastaa. Lisäksi eurooppalainen lainsäädäntö antaa lisävelvoitteita siihen, miten yksittäinen rajatarkastus pitää tehdä, kun turvallisuutta pitää vahvistaa.

Logistiikka ontuu

Helsinki-Vantaalle on Laitisen mukaan tulossa eurooppalainen maahantulon ja maastalähdön tietojärjestelmä, joka perustuu biometriikkaan eli sormenjälkiin ja kasvokuviin. Biometriikkaan perustuva järjestelmä tunnistaa matkustajat sormenjälkien ja kasvokuvan perusteella. Erilaisia rekistereitä on käytettävä jatkossa nykyistä enemmän.

– Se tarkoittaa sitä, että yksittäisen rajatarkastuksen kesto pitenee, jolloin yksi rajavartija voi hoitaa vähemmän henkilöitä.

Laitisen mukaan kehitys johtaa siihen, että koko ajan on resurssipaineita, vaikka rajatarkastusta voidaan hoitaa automaateilta.

– Lisätarve on jatkuva. Jos sitä ei voida tyydyttää, se tarkoittaa sitä, että koko Helsinki-Vantaan lentoaseman logistiikka rupeaa ontumaan. Sen seuraukset ovat aika lailla vakavat.

Tilanne päällä koko ajan

Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen arvioi Eurooppaa kohdanneen siirtolaisvirran jatkuvan.

– Tilanne on päällä koko ajan. Välimeren tilanne ei ole mikään ohimenevä ilmiö. Eurooppa joutuu vakavasti varautumaan siihen, että tämä jatkuu vuosikymmeniä. Eurooppa on pääsemättömässä tilanteessa.

Kaukasen mukaan rajavalvonta on kaikkein yksinkertaisin keino pitää siirtolaisvirrat hallinnassa. Kaikki muut keinot ovat paljon vaikeimpia, koska kyse on lähtövaltioista ja läpikulkuvaltioista joihin toimenpiteitä pitäisi kohdistaa.

Paula Risikko kiirehtii tiedustelulakeja

Rajavartiolaitos: Helsinki-Vantaan rajatarkastukset tiukkenevat, lisää resursseja tarvitaan

Uusimmat

Kotimaa

Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa – kaksi pidätettynä

Nelostiellä noin 30 senttiä vettä Äänekosken liittymän eteläpuolella – asiasta ilmoitettu tietyömaasta vastaavalle

Puuliiteri tuhoutui tulipalossa Jämsässä – salaman epäillään sytyttäneen

Pääministeri Sipilä Ylellä: Minua informoitu Turun saariston jättioperaatiosta – myös presidentti Niinistö saanut tietoa

Vieraiden valtioiden maakaupat edelleen suojelupoliisin mielenkiinnon kohteena

Poliisi varoittaa kiristysviesteistä, jotka lukitsevat tietokoneen – "Nousussa oleva ilmiö"

Varakansanedustajan kovat väitteet: Airiston Helmen alueella sotasatama, josta voidaan huoltaa venäläisiä sukellusveneitä

Keskusta otti käyttöön häirintäyhdyshenkilöt: Puhelin päivystää jatkossa aina

Sipilä Ylellä: Hallituksella on toimintakyky Soini-jupakan jälkeen, mutta kokoomuspuheista tarvitaan lisäkeskustelu – hallitus aikoo jatkaa irtisanomissuojaa heikentävän esityksen valmistelua

KRP takavarikoinut "huomattavan määrän" materiaalia Turun saariston jättioperaatiossa – operaatio saataneen päätökseen jo iltaan mennessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.