Rajavartiolaitos: Helsinki-Vantaan rajatarkastukset tiukkenevat, lisää resursseja tarvitaan

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikön Ilkka Laitisen mukaan tiukennetut tarkastukset tulevat voimaan portaittain.

Haastavin paikka Suomen rajavalvonnalle on Helsinki-Vantaan lentoasema, kerrotaan Rajavartiolaitoksesta. Eurooppalaisen lainsäädännön vuoksi rajatarkastukset tiukentuvat ja niihin käytettävä aika pitenee. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikön Ilkka Laitisen mukaan tiukennetut tarkastukset tulevat voimaan portaittain.

– Akuutein on se, että nyt ulkorajan ylittävän EU-kansalaisenkin osalta tehdään perusteellinen rekisterikysely, joka yli kaksinkertaistaa EU-kansalaisen rajatarkastuksen ajan, Laitinen kertoo.

Muutaman vuoden kuluttua Helsinki-Vantaalle on Laitisen mukaan tulossa eurooppalainen maahantulon ja maastalähdön tietojärjestelmä, joka perustuu biometriikkaan eli sormenjälkiin ja kasvokuviin.

– Ne pitää ottaa, lukea ja verrata rekistereihin. Se vie aikaa.

Lisäksi tulee liikenteen volyymin lisäys. Laitisen mukaan on ennakoitu, että parin, kolmen vuoden aikana Helsinki-Vantaalla pitää tarkastaa kuusi miljoonaa matkustajaa.

– Jos resurssien lisätarvetta ei voida tyydyttää, se tarkoittaa sitä, että koko Helsinki-Vantaan lentoaseman logistiikka rupeaa ontumaan ja sen seuraukset ovat aika lailla vakavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.