Rajavartiolaitos: Viranomaisten rikostorjunta itärajalla alkanut purra

Maaliskuun kahtena ensimmäisenä päivänä Venäjältä ei ole tullut laittomia maahantulijoita Sallan tai Raja-Joosepin rajanylityspaikoille.

Suomen ja Venäjän viranomaisten rikostorjuntatoimet itärajalla ovat alkaneet purra. Näin arvellaan Rajavartiolaitoksella, sillä maaliskuun kahtena ensimmäisenä päivänä Venäjältä ei ole tullut laittomia maahantulijoita Sallan tai Raja-Joosepin rajanylityspaikoille. Torstain saapuneiden määristä ei ollut vielä alkuillasta tietoa.

– Viranomaisten väliset neuvottelut, politiikkojen väliset neuvottelut ja tietojen vaihto ovat parantaneet tilannetta, mutta absoluuttista totuutta asiasta on tietenkin vaikea sanoa, kertoo apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Laitoksen näkemyksen mukaan Lapin itärajan laittomassa maahantulossa on ollut kyse ilmiöstä, jossa Venäjän viisumijärjestelmää sekä Suomen ja EU:n turvapaikkajärjestelmää pyritään käyttämään väärin. Elomaa sanoo, että tilannetta rajalla seurataan myös jatkossa herkeämättä.

– Emme tuudittaudu nykyiseen tilanteeseen ja ajattele, että tämä oli tässä, Elomaa sanoo.

Rajavartiolaitos tiedotti torstaina, että Venäjän mediassa on uutisoitu Suomen sulkeneen Sallan rajanylityspaikan turvapaikanhakijoilta kolmeksi päiväksi. Rajavartiolaitos painottaa, että tieto ei pidä paikkaansa.

Esimerkiksi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Lähi-idästä tulleet pakolaiset järjestivät mielenosoituksen Venäjän Kantalahdessa. Tassin mukaan mielenosoittajat ilmaisivat tyytymättömyyttään siksi, että Suomi sulki maanantaina rajansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.