Rajavartiolaitos tehosti valvontaa – Suomen rajoilla oli rauhallista

Rajavartiolaitos tehosti raja- ja ulkomaalaisvalvontaa lauantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Helsingin ja Turun satamissa Pariisin iskujen vuoksi. Mitään poikkeavaa ei rajoilla kuitenkaan päivän aikana havaittu.

– Päivä meni rauhallisesti. Havaintoja esimerkiksi vierastaistelijoista tai muista potentiaalisista terroristeista ei tehty, rajatarkastusyksikön päällikkö, everstiluutnantti Jaakko Ritola kertoi lauantai-iltana.

Ulkomaalaisvalvontaa tehostettiin myös Tornion rajanylityspaikalla. Valvonnan avulla tarkastetaan Suomeen saapuvien ja Suomessa jo olevin ulkomaalaisten maassa olon edellytyksiä.

Lisäksi viranomaisten yhteistyötä on lisätty. Eri viranomaiset ovat esimerkiksi perustaneet yhteisiä ennaltaehkäiseviä riskiarviointeja tekeviä tiedustelu- ja rikostorjuntaryhmiä.

Ritolan mukaan Suomessa rajavalvontaa tehdään pitkälti EU:ssa laadittujen yhteisten riski-indikaattorien pohjalta.

 – Käytännössä se tarkoittaa, että seuraamme esimerkiksi tietystä suunnasta tulevien lentojen matkustajia. Heitä tarkkaillaan tiettyjen indikaattorien pohjalta.

Entä kuinka toimitaan, jos valvonnassa tunnistetaan vaikkapa Syyriasta palaava vierastaistelija?

– Olemme sopineet eri viranomaisten kesken yksityiskohtaisesti, kuinka tällöin menetellään ja mitkä ovat jatkotoimenpiteet ja kuka niistä päättää. Yksityiskohtia en voi valitettavasti paljastaa.

Tarkastukset voidaan aloittaa nopeasti

Pääministeri Juha Sipilä totesi lauantaina, että  Suomi on valmis aloittamaan sisärajojen rajatarkastukset, jos EU-maiden yhteinen Schengen-sopimusta ei saada toimimaan. Sipilän mukaan tarkastuksista on tehty alustava linjaus EU-maiden kesken ja niistä keskusteltiin viimeksi Maltan huippukokouksessa tällä viikolla.

– Jos valtioneuvosto tekee päätöksen asiasta, niin meillä on valmiudet aloittaa tarkastukset  lähes välittömästi Helsinki-Vantaan lentokentällä. Myös suurimmat satamat saadaan toiminnan piiriin nopeasti, Jaakko Ritola toteaa.

Rajavartiolaitoksella on myös suunnitelmat, mistä tarkastuksiin saadaan lisää resursseja.

– Meillä on valmius siirtää henkilöstöä sisärajoille itärajan rajavartiostosta nopealla aikataululla,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.