Rajua velanperintää Jyväskylässä: Pussi päähän, naskali huulen läpi, rautaputkea ja vasaraa päähän...

Jyväskyläläismieheltä perittiin velkoja harvinaisen väkivaltaisesti marras–joulukuussa.

Mies oli lainannut 25-vuotiaalta jyväskyläläismieheltä 3 000 euroa huumeiden käyttöä varten. Kun hän ei kyennyt maksamaan rahoja takaisin, kutsui velkoja miehen luokseen selvittelemään asioita. Asunnolla miestä lyötiin nyrkillä, nyrkkiraudalla ja vasaralla päähän. Hänen kätensä sidottiin, hänen päähänsä laitettiin pussi ja pussin läpi tungettiin haulikon piippu, jolla mies uhattiin ampua. Lisäksi miehen huulen läpi työnnettiin naskali, hänen tukkansa ajeltiin, eikä miestä päästetty poistumaan asunnosta 12–18 tuntiin. Myös hänen äitinsä tai veljensä uhattiin pahoinpidellä, jos mies ei hoitaisi velkojaan. Mies oli kertonut uhkauksesta äidilleen, joka alkoi pelätä turvallisuutensa puolesta.

Kaksi viikkoa myöhemmin miestä kovisteltiin uudestaan. Hänet kuljetettiin asunnolle pahoinpideltäväksi muun muassa rautaputkella. Lisäksi mieheltä anastettiin pankkikortti, jolla nostettiin hänen tililleen tullut 500 euron toimeentulotuki.

Velkoja ei halunnut tulla Keski-Suomen käräjäoikeudessa kuulluksi, mutta myönsi puolustuksensa välityksellä ainoastaan osan pahoinpitelyistä. Käräjäoikeus piti pahoinpidellyn miehen kertomusta luotettavana kuvauksena tapahtumien kulusta, sillä sitä tukivat muun muassa miehen vammat ja velkojan kodista otetun valokuvat ja dna-testit.

Syyttäjä vaati velkojalle kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta, mutta käräjäoikeus katsoi, että mies ei syyllistynyt törkeään ryöstöön tai kiristykseen. Miesten välinen velkasuhde todettiin riidattomaksi, jolloin velkojalla oli "laillinen peruste periä rahaa takaisin". Sen sijaan mies syyllistyi muun muassa törkeään pahoinpitelyyn, törkeään vapaudenriistoon ja pakottamiseen, joista 25-vuotias jyväskyläläismies tuomittiin puoleksitoista vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Pahoinpidellylle miehelle hän joutui korvaamaan 4 500 euroa ja miehen äidille 500 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .