Rakeet kiusaavat Keski-Suomea viikonloppuna, sitten lämpenee – "Tulossa yksi kesän parhaista viikoista"

Moni keskisuomalainen hieraisi silmiään perjantaina, kun raekuurot valkaisivat maan jo toista kertaa viikon sisään. Myös kova sade piiskasi kaupunkia viikon loppupuolella. Heinäkuun helteistä ei ole ollut viime päivinä tietoakaan, mutta tilanne muuttuu tulevalla viikolla. Jyväskylässä on totuttu viettämään MM-rallia helteissä ja näin näyttäisi käyvän taas.

– Lauantaina raekuuroja voi vielä tulla Jyväskylän lähellä. Myös ukkoskuurot ovat mahdollisia ja silloin tulee vettä reilusti, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Kuuroja voi tulla maakunnassa pitkin päivää. Ne kestävät kerrallaan 30–45 minuuttia. Lauantaina lämpötila nousee noin 20 asteen tuntumaan. Ukkoskuuroja ennen ja niiden aikana sää viilenee muutaman asteen. Päivän lämpimin hetki on odotettavissa puolen päivän tienoilla.

Rivakat kuurot jäävät historiaan sunnuntaina.

– Vielä ei päästä ihan poutaan, mutta sadekuurot väistyvät Pirkanmaan suuntaan. Mitä idemmäksi mennään, sitä todennäköisimmin luvassa on poutaa, Tuovinen avaa.

Lämpötila vaihtelee Keski-Suomessa 21 ja 22 asteen välillä.

Tiistaina lämpenee

Maanantaina sään suhteen otetaan vähän takapakkia, Tuovinen uskoo. Sateinen rintama tulee idästä ja viistää Keski-Suomen ohi maakunnan pohjoispuolelta. Lämpötila jää todennäköisesti alle 20 asteen. Myös vettä saattaa tulla kuuroina ripotellen.

Tiistaina lämpö näyttäisi palavaan ja mittarin lukema nousee yli 20 asteen. Matalapaine liikkuu Puolasta kohti Ruotsia ja tuo mukanaan korkeammat lämpötilat.

Hellettä hätyytellään viikon puolivälissä. Maakunnassa lämpötila heiluu keskiviikkona 23–24 asteen välillä pilvisyydestä riippuen.

– Länsirannikolla ylletään hellelukemiin ja koko Suomi näyttää varsin poutaiselta ja lämpimältä. 25 asteen lämpötila voidaan saavuttaa oikeastaan paikkakunnasta riippumatta, Tuovinen avaa.

Torstaina hajanainen, heikko saderintama saapuu maan keskiosiin. Itä-Suomessa nautitaan helteistä, mutta Länsi-Suomessa lämpötila pysyy noin 20 asteen tuntumassa ja kuurosateet ovat mahdollisia.

– Se on joko poutaa ja hellettä tai kuuroittaista sadetta.

Vaikka viikko on lämmin, virtaa myös viileää ilmaa Suomenlahden yli. Suomenlahti on pysynyt hieman normaalia viileämpänä koko kesän ajan. Suomen sisävedet lämpiävät hieman, mutta ovat yhä ajan keskiarvoa kylmempiä.

Liikaa ei kannata silti masentua, sillä luvassa on todellista kesäsäätä.

– Selvästi lämpimämpi viikko on nyt tiedossa, todennäköisesti yksi kesän parhaista, Tuovinen lupailee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .