Rakennuslehti: Tämä kaikki otettiin huomioon Ähtärin pandataloa rakennettaessa – "pandan uloste syövyttää betonia"

Ähtärin eläinpuiston pandatalossa tuoreet tulokkaat asustavat olosuhteissa, joiden pyritään muistuttavan mahdollisimman paljon niiden alkuperäisiä elinoloja Kiinassa, kertoo Rakennuslehti.

Ähtäri Zoo vastaanotti kaksi jättiläispandaa viime viikolla, ja yleisölle ne näyttäytyvät helmikuun puolivälissä. Nyt ne asuvat karanteenissa pandatalossa.

Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski kertoo lehdelle käyneensä useaan otteeseen Kiinassa, jotta pandatalon rakennusvaiheessa saatiin mahdollisimman paljon tietoa pandojen elinolojen vaatimuksista. Rakennusvaiheessa pandoille pyrittiin saamaan esimerkiksi lämpötilan, ilmankosteuden ja valoisuuden suhteen mahdollisimman luonnolliset olosuhteet.

Rakennuslehden mukaan ikkunalasit on tehty hollantilaisesta valmisteesta. Ikkunat asetettiin kolmen asteen kulmaan, jotta ne läpäisevät valoa optimaalisesti. Lasia on myös yleisökaiteissa, jotka kestävät satakiloisen pandan törmäyksen.

Työmaapäällikkö Janne Hiipakka puolestaan kertoo, että pandapariskunnalle on rakennettu kaksi erillistä tilaa, jotka on "varustettu automaattisilla, liiketunnistimin varustetuilla sähköisillä ovilla". Hiipakan mukaan näin pandat pääsevät liikkumaan häkeistään omien aikataulujensa mukaan.

Rakennusvaiheessa on huomioita myös muita pandoihin liittyviä seikkoja, Rakennuslehti kertoo. Sen mukaan kiipeilyalueen betonipinnat on pinnoitettu erikoismassalla, joka kestää naarmuuntumiselta pandojen kynsien alla ja joka ei myöskään syövy pandojen ulosteesta. Lehden mukaan pandojen uloste on happaman ravinnon takia voimakkaasti betonia syövyttävää.

Lehti kertoo myös, että ulkoalueen rakentamisessa on käytetty muun muassa Siperian lehtikuusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .