Rakennustyöt puolivälissä: Sairaala Novan harjannostajaisissa juhlittiin alkoholittomalla oluella

Keski-Suomen uuden sairaala Novan rakentaminen etenee aikataulussaan kuin juna: rakentamista on takana tasan kaksi vuotta ja edessä vielä toiset kaksi.

Suunnitelman mukaan Nova otetaan käyttöön joulukuussa 2020, kun suuri muutto-operaatio vanhasta sairaalasta uuteen sairaalaan saadaan valmiiksi. Itse rakentaminen on pysynyt aikataulussaan, ja rakennus on määrä luovuttaa tilaajalle eli Keski-Suomen sairaanhoitopiirille elokuun lopussa 2020.

Perjantaina työmaalla vietettiin perinteisin menoin harjannostajaisia, johon osallistui satoja rakentajia sekä sidosryhmien edustajia. Perinteitä noudattaen tarjolla oli hernekeittoa ja olutta – alkoholitonta tosin. Ohjelmassa oli myös puheita, musiikkia ja stand up -komiikkaa.

 

Tällä hetkellä rakennustöitä tehdään sekä ulko- että sisäpuolella. Työmaan vahvuus on syyskuussa noin 650 henkeä, ja suurin osa rakentajista on kotimaisia. Yksi heistä on kirjaimellisesti naapurin poika, Miko Laukka, joka on kotoisin Jyväskylän Kukkumäestä. Hänen työmaanaan ovat leikkaussalit, joita Novaan tulee 24 kappaletta.

– Mukava työmaa. Olen yllättynyt, miten sujuvasti kaikki toimii, vaikka työmaa on valtava, kertoi Laukka.

Sairaala Novan rakentamisen kustannusarvio on 411 miljoonaa euroa, ja projektinjohtourakoitsijana on SRV Rakennus Oy. Rakennus on kooltaan 107 000 neliötä, joiden lisäksi ulkopuolelle rakennetaan parkkitalo ja keittiörakennus. Rakennuskustannusten lisäksi Novan hintaan liittyy myös lääkinnällisten laitteiden ja ICT-hankintojen kustannukset noin 87 miljoonaa euroa.

– Jyväskylään valmistuu kansainvälisen tason huippumoderni sairaala, jossa annetaan korkeatasoista, potilaslähtöistä hoitoa terveellisessä työympäristössä, summasi ylilääkäri Pekka Pölönen puheenvuorossaan.

 

Novaa rakennetaan Terve Talo -kriteereillä eli korkeilla puhtauden- ja kosteudenhallintastandardeilla. Betonin kuivumista seurataan kosteusmittauksin, joilla varmennetaan rakenteiden kuivuminen ennen pinnoittamista.

Yhteistyötä betonirakenteiden kuivuuden varmistamiseksi on tehty myös Tampereen teknillisen yliopiston rakennustieteen tiedekunnan kanssa.

– Myös työturvallisuus on toteutunut erinomaisesti, ja työmaa on siisti ja järjestelmällinen, kehui sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Rakennukseen tulee 360 tutkimus- ja vastaanottohuonetta ja 368 sairaansijaa yhden hengen potilashuoneisiin.

Novassa hoidetaan noin 90 000 potilasta vuodessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .