Rakentaminen Vaajakoskella jatkuu – parkkipaikat maan alle?

Vaajakoskella kaupunkilaiset saivat vihdoin selvyyttä ydinkeskustan ja viereisten alueiden tulevaisuuteen.

Kaavoitusiltaan osallistui torstaina Urheilu­talon salin täydeltä kymmeniä kiinnostuneita. Tilaisuudessa käytiin läpi kaavoitusta ja kaupunkilaisten omia ideoita.

Pääasiallinen kehityskohde kaavoituksessa on Vaajakosken ydinkeskusta. Vanhan Vaajalan tontille on rakennettu jo pidemmän aikaa uutta terveyskeskusta ja sen yhteyteen asuntoja. Ympäröivissä kortteleissa on myös suuri määrä vanhoja, pian käyttökelvottomia rakennuksia, jotka aiotaan purkaa. Niiden tilalle saadaan uutta rakennuskantaa.

Terveyskeskuksen alapuolelle Savonmäentielle on jo kaavoitettu uusia rakennuksia, jotka vain odottavat rakentamista. Myös uusi K-Market on toteutusta vaille valmis, kertoi Vaajakosken alueen kehittämisen projektipäällikkö Tuija Solin.

Hänen mukaansa Vaajakosken ydinkorttelit sisältäisivät uudessa muodossaan noin 32 000 kerrosalaneliömetriä asuintilaa ja 3 000 neliötä liikerakentamista.

– Erityisen tärkeää on turvata päivittäistavarakauppa alueella. Nykyinen Vaajalan sijainti ei ole optimaalinen esimerkiksi huono­jalkaisille.

Ydinkeskustan jälkeen suurin kehityskohde on ­Varassaari, jonne on suunniteltu lisää kerrostalo­asumista muun muassa rantatonteille. Suunnittelussa on otettu huomioon mahdollinen moottoritie. Myös Konttisentien vanhan SOK:n hallintorakennuksen tontille on suunniteltu uutta käyttöä.

Lisäksi lähiseudulle on kaavoitettu pienempiä rakennuskokonaisuuksia.

Suurin ongelma nykyisessä kaavassa on autojen sijoituspaikat. Ne pitääkin uudessa suunnitelmassa viedä maan alle, sillä Vaajakosken alueen rautatie ja vesistöt rajoittavat tilaa.

– Onneksi Vaajakosken maasto tukee tätä hyvin. Tietysti tässä on vielä kustannuskysymykset.

Asukkaat esittivät monia kysymyksiä autojen parkkeerauk­sesta. Nykyisen K-Marketin takana oleva parkkialue on kaavoitettu kaksi­tasoiseksi helpottamaan parkki­paikkapulaa. Muitakin ratkaisuja haetaan koko ajan.

Yleisön huolena oli myös alueen viihtyisyys. Suunnittelijat vakuuttivat, että puistoja perheille on suunniteltu. Viihtyvyyttä edistämään on myös toivottu torialuetta, joka tulisi nykyisen käyttämättömän suihkulähteen paikalle kirjaston ja liikuntahallin väliin.

Tarkkoja aikatauluja hankkeiden toteuttamiselle ei ole laadittu. Esteenä nopealle uudistumiselle on sirpaleinen maanomistus, jonka takia rakennusprojekteja ei saada yhtä aikaa liikkeelle.

Kaupungin omistukset ovat rajalliset, joten myös pienyritysten toiminnan turvaaminen vie aikaa. Kaavat ovat kuitenkin valmiina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .