Rakkaat kiistakumppanit

Pertti Kurikan Nimipäivien harjoitusvedon energiamäärällä voisi lämmittää pienen kylän.

- Mua yleensä risoo se, että jossain haastatteluissa saa istua, mutta toisissa pitää seisoa. Ja sitten, kun haastattelut alkavat vasta alkupäivästä ja loppuvat vasta loppupäivästä, laulaja Kari Aalto purkaa tuntojaan harjoitusten jälkeen.

Yhtye istuu haastattelukopissa, jonne heidät on vedetty suoraan kansainväliselle medialle suunnatusta tiedotustilaisuudesta. Laulaja Aalto vetää välillä lippalakkiaan syvemmälle ja jupisee itsekseen sarjan kirosanoja.

- Kun olen pirteällä tuulella, kaikki bonjaa ja kaikki menee hyvin, Aalto sanoo.

Täysi hulabaloo alkoi lentokentältä jo kaksi viikkoa ennen Euroviisujen finaalia. Ennen yhdenkään fanin ilmestymistä satojen toimittajien pyörittämä mediasirkus on alkanut vahtia artistien jokaista liikettä.

Esiintyjiä seuratessa voi vain ihmetellä, miten kukaan pystyy keskittymään moisessa pyörityksessä varsinaiseen esitykseen.

Pertti Kurikan Nimipäivät ponnistaa kehitysvammaisuudesta ja punkista, minkä vuoksi sanoituksissa vaaditaan toistuvasti kaikille kuuluvaa ihmisarvoa ja erilaisuuden hyväksymistä.

Bändin kanssa istuskellessa tulee silti väistämättä mieleen, että vastaavaa mielipiteiden kirjoa tuskin löytyy tyypillisestä punk-bändistä.

Erot tuntuvat kiteytyvän rakkaiden kiistakumppanien Sami Helteen ja Kari Aallon suhteessa.

- Kolmesta asiasta en tykkää. Yksi asia on poliitikot, toinen asia on poliisit ja kolmas asia on Töölö. Sami tykkää poliitikoista, uskonnosta ja Töölöstä. Töölössä on itsenyrpeitä ihmisiä, jotka kävelee nokka suorassa ja ostaa kalliita taloja. Ei ole kuin muutama baari, muutama ruokakauppa ja kirjasto. Pitäis olla yhtä paljon actionia ja yhtä paljon juttuja, kuin sentään Helsingin Kalliossa on, Aalto sanoo.

Vakaumuksellisena keskustalaisena tunnettu Helle ei innostu Aallon visiiteistä Kalliossa, jonka baareissa punk-ikoni on tuttu näky.

- Kyllä mä käyn siellä keikoilla, mutta muuten en. Jos joku rupeaa sitä baarikulttuuria ihannoimaan, niin mun mielestä ne on väärät ihanteet, Helle sanoo.

Yhtyeen sävellykset syntyvät bändin nimimiehen Pertti Kurikan kynästä. Alter egokseen taiteellisesti suuntautunut Kurikka on laatinut Kalevi Helvetin, josta kertova kirja julkaistiin taannoin.

Viittaan pukeutunut Kurikka esiintyy toisen minänsä kanssa lavalla synkissä tarinakimaroissa, joissa Hammond-taitelija Kalle Salonen soittelee taustalla elokuvamusiikillista ujellusta.

Yhtyeen jäsenet luonnehtivat tuotteliasta Kurikkaa hyväksi tyypiksi, ellei hän satu menettämään hermojaan. Kaikkien neljän mukaan hauskuus loppuu hetkeen, jolloin Kurikalta palaa pinna.

- Pertti osaa soittaa kitaraa, mutta sen pitää lopettaa huutaminen, rumpali Toni Välitalo sanoo.

Risaisesta punk-bändistä on vuosien mittaan kasautunut soittolavalla yhtenäinen porukka. Kun yhtyeen organisatoriseksi johtajahahmoksi noussut Sami Helle estää yhtyettä lipsumasta henkisesti, hoitaa rumpali Välitalo saman rytmisesti. Helposti herkistyvä Kurikka osaa hermostumisen lisäksi myös tsempata yhtyeeseensä lisäenergiaa.

Aallon harteille jää punk-asenne, joka on tehnyt bändistä rakastetun ja äkkiväärän itsensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.