Rallipassit syynätään tänä vuonna tarkemmin – Epämääräisiä kaupittelijoita liikkeellä

Jyväskylän MM-rallin järjestäjä AKK Sports valvoo rallipassien aitoutta tämän vuoden tapahtumassa entistä tarkemmin. Asia nousi viime vuonna julkisuuteen, kun jyväskyläläinen mies jäi kiinni väärennettyjen rallipassien myymisestä vuosina 2015–2017.

Keskiviikkona aamupäivällä rallin virallisella lippupisteellä hotelli Alexandrassa oli vielä suhteellisen rauhallista. Hiljattain Suomeen muuttanut Tobias Beck oli yksi virallisen passinsa keskiviikkona ostaneista ralli-intoilijoista.

– Voisin harkita ostavani passin netistä, miksi ei. Asioin kuitenkin mieluummin ihmisten kanssa kuin verkossa. Siinä mielessä en ole kovin suomalainen, Beck kertoi.

Virallisesta lippupisteestä ostettu passi takaa ostajalleen mielenrauhan, sillä rallipassien aitoutta valvotaan tänä vuonna erityisen tarkasti.

– Laitamme selkeästi enemmän resursseja ihan käytännön tarkastustoimintaan. Sitä kautta jämäköitämme toimintaa sekä kaupunkikohteissa, eli Harjulla ja Paviljongissa, että maastoerikoiskokeilla, AKK:n talous- ja hallintojohtaja Markus Häkkinen kertoo.

Muitakin valvontaratkaisuja on luvassa, mutta niistä Häkkinen ei halua kertoa tarkemmin.

MM-rallin aikaan liikkeellä olevien väärennettyjen passien määrä vaihtelee vuosittain. Tänäkin vuonna epämääräisiä kaupittelijoita on nähty liikkeellä.

– Onhan väärennöksiä aina liikkunut. Viime vuonna ongelma oli selvästi isompi kuin aikaisempina vuosina. Sen takia asia nousi esiin niin selkeästi ja siihen päästiin puuttumaan, Häkkinen kertoo.

Kaikkiaan eri tyyppisiä lippuja tapahtumaan on liikkeellä useita kymmeniä tuhansia. Jos rallipassin ostaa muualta kuin virallisia reittejä pitkin, kannattaa kuitenkin olla liikkeellä mukanaan terve annos skeptisyyttä. Turvallisinta, joskaan ei varmaa, olisi ostaa avaamattomassa pakkauksessaan oleva passi, jossa on tallella myös virallinen kaulanauha. Ilman oikeanlaista kaulanauhaa ei rallialueelle ole asiaa.

– Parempi on miettiä, mistä passin ostaa. Silloin kun niitä kaupitellaan jossain marketin pihalla hyvällä sivutarinalla, on aika suuri todennäköisyys, että passi on väärennös. Ainoastaan virallisista myyntikanavista ostetut liput ovat varmuudella aitoja, Häkkinen ohjeistaa.

Hälytyskellojen pitäisi soida myös, jos myynnissä on useampia passeja. Tämä kielii usein siitä, että passien hankinnassa ei ole ollut puhtaita jauhoja pussissa. Sama pätee, jos pyydetty hinta on hyvin halpa.

– Kun myydään 75 euron tuotetta avaamattomassa pakkauksessa vaikka 50 euron hintaan, on silloin tarkoitus saada tavaraa kaupaksi mahdollisimman paljon, Häkkinen varoittaa.

Viime vuoden MM-rallien aikaan esiin nousi ilmiö, jossa Harjun yleisöerikoiskokeen vuoksi suljetun alueen sisälle jääville asukkaille jaettavia asukaslupia kaupattiin netissä pääsylippuina Harjun erikoiskokeelle.

– Asukasluvissa lukee, että jälleenluovuttaminen tai myynti on kielletty. Luvat on tarkoitettu omaan käyttöön niille asukkaille, joiden elämään Harjun erikoiskokeen järjestelyt vaikuttavat, Häkkinen toteaa yksiselitteisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .