Rannalla miehestä mittaa – Jyvässeudun Paini-Ässien järjestämässä rantapainissa saa nopeasti hien pintaan

Jyvässeudun Paini-Ässät järjestää Kuokkalan Ristikiven rannalla joka sunnuntai rantapainitreenit. Mukaan pääsevät niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin vääntäjät. Otteluissa on aina paikalla ohjaaja tuomarin roolissa.

Rantapaini, mitä se on? Rantapaini eroaa normaalista painista säännöiltään ja kestoltaan.

– Säännöt ovat yksinkertaiset. Jos saa kilpakumppanin polven koskettamaan santaa tai hänet työnnettyä ulos hiekkaan piirretystä ringistä, voittaa yhden pisteen. Ottelu päättyy kolmesta pisteestä. Näin ollen ottelut ovat todella lyhyitä, kertoo Pertti Ilmola Paini-Ässistä.

Lyhyessäkin ajassa kerkeää saamaan hien pintaan ja itsensä hengästymään. Lyhyissäkin otteluissa saa siis kunnon kohoamaan.

– Tällaisessa pystypainissa pitää jännittää jokaista lihasta mitä kropasta löytyy. Muuten ei pysy liikkuvalla hiekka-alustalla pystyssä, ja kaveri voittaa, Paini-Ässien Hannu Leinonen selittää.

Leinosen mukaan he silloin tällöin kutsuvat tätä muotoa kuntopainiksi. Hiekalla painiminen myös korostaa taktiikan tärkeyttä.

Sunnuntaisten treenien tarkoitus on herättää ihmisten mielenkiinto rantapainia ja yleensäkin painia kohtaan.

– Täällä ohjaus ja kokeileminen on täysin ilmaista. Haluamme vain kannustaa ihmisiä painin pariin, sanoo Jari Sulkunen, joka on paikalla sekä urheilemassa, että ohjaamassa.

Miehet haluavat yhteistuumin kannustaa etenkin nuoria kokeilemaan painia.

– Sitä paitsi, mikäs sen parempaa kuin lämpimänä kesäiltana urheileminen. Ulkolajien suosio on kasvanut roimasti viime vuosina, Leinonen hymyilee.

Mikäli uskallus ei riitä kehään asti, on paikalle mahdollista tulla vain katsojan roolissa. Ohjaajat pitävät paikalla hikijumppaa niille, jotka eivät painiin osallistu.

– Paikalle voi myös tulla vaikka grillaamaan, jos mikään näistä ei innosta, Sulkunen nauraa.

Jos rantapaini kiinnostaa, on Ristikiven rantaan mahdollisuus tulla sunnuntaisin kuudesta puoli kahdeksaan.

– Mukaan kannattaa tuoda oma kaveri. Näin voi etukäteen sopia, miten vakavasti homman haluaa ottaa. Tuntemattoman kanssa menee nopeasti liian vakavaksi väännöksi, Ilmola opastaa.

Toiveissa on osallistujamäärän nouseminen kahteenkymmeneen per treenit. Mikäli rantapainikärpänen puraisee, on lajissa mahdollista jopa kisata tosissaan. 11. – 12.8 järjestetään kilpailu Beach-turnauksen yhteydessä Tuomiojärvellä. Lajista järjestetään myös SM-kilpailut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .