Raportti: Sijoitetun lapsen vanhempi toivoo enemmän tukea

Sijoitettujen lapsien vanhemmat tarvitsisivat entistä enemmän tukea kriisissään. Näin todetaan SOS-lapsikylän raportissa.

Raportin mukaan kriittinen vaihe on lapsen sijoituksen alkuvaihe. Apua kaivataan kriisin läpikäymisessä ja käytännön toimintatapojen selvittämisessä. Vanhempien pitäisi saada osallistua sijoitusvaiheeseen, tulla kohdatuiksi ja huomioiduiksi.

Kaarinan SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijä Sonja Vanhanen sanoo, että parhaimmillaan saadaan aikaan tilanne, jossa koko perheen hyvinvointi paranee, vaikkei perhe voisikaan asua yhdessä.

- Tutkimuksessa oli ilmeistä, että kun aikuiset tulivat toimeen ja pystyivät kasvattamaan lasta rinnakkain ja vailla suuria ristiriitoja, olivat sijoitukset onnistuneita ja lapset puhuivat sekä sijaisvanhemmistaan että omista vanhemmistaan lämpimällä ja positiivisella tavalla, Vanhanen kertoo.

Raporttia varten haastateltiin SOS-lapsikylissä sijoitettuina olleita lapsia ja heidän vanhempiaan. SOS-lapsikylä tuottaa lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.