Raportti moittii kuntia lapsenoikeuksien unohtamisesta

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut kuntien lapsiperhestrategiatyöstä, selviää Kalevi Sorsa -säätiön raportista. Raportin mukaan strategiatyö on ollut epäjohdonmukaista eikä tavoitteiden toteutumista ole juurikaan seurattu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) entisen tutkimusprofessorin, dosentti Matti Rimpelän mukaan valtio on neljän viime vuosikymmenen aikana paljolti keskeyttänyt ja hämmentänyt kulloinkin käynnissä ollutta lasten ja nuorten strategiatyötä.

Raportissa huomautetaan, että Suomen yli 300 kunnasta vain 15 on soveltanut Unicefin "Child Friendly Cities" -toimintamallia. Toimintamalli edellyttää, että lapsen etu varmistetaan ensisijaisesti kaikessa kunnan toiminnassa. Raportin tekijät kehottavat kysymään, ovatko strategiatyön käytännöt tuottaneet lapsiperheiden ja lasten hyvinvoinnille mitattavissa olevaa lisäarvoa. Heistä vaikuttaa, että näin ei ole.

Säätiön Onko strategioista tullut tragedioita? -raportissa ollaan huolissaan, että sote-uudistuksen epäselvyys vaikuttaa strategioihin. Pelkona on, että kunnat odottavat näkymien selkeytymistä ja jättävät strategiatyön vain muodollisten velvoitteiden täyttämiseen.

– Erityislakeihin perustuvat strategisen suunnittelun velvoitteet pitäisi purkaa ja luottaa kuntien itsehallintoon nykyistä enemmän. Kuntia ei kuitenkaan saa jättää yksin vaan valtion pitää tukea niitä vahvalla tutkimuksella, koulutuksella ja kokeiluilla, Rimpelä sanoo

Yhteisöistä yksilöiksi neljässä kymmenessä vuodessa

Dosentti Rimpelä kertoo, että 1970-luvun yhteisöllisyys on muuttunut kunnissa yksilöllisyydeksi.

–  Lapsiperheet ovat strategia-asiakirjoissa hajonneet lapsiksi ja vanhemmiksi, eikä lasten hyvinvointia lähestytä enää "koko kylä kasvattaa" -ajattelun kautta, Rimpelä sanoo säätiön tiedotteessa.

Säätiön raportin havainnot perustuvat kansallisiin tilastoihin, päätöksiin ja linjauksiin kuntien perhetyöstä neljän vuosikymmenen ajalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Talvikausi lähenee Laajavuoressa – ensilumenlatu voi avautua jo ensi viikolla, laskettelukausi pitenee kuukaudella

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Miestä puukotettiin asunnossa Pupuhuhdassa – 21-vuotiasta naista epäillään tapon yrityksestä

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Nainen harmistui, kun sakko napsahti tuulilasiin kuuden minuutin kauppareissulla – yhä useamman kaupan parkkiaikaa rajoitetaan kiekoilla Jyväskylässä

Näin liikkumissuositukset muuttuivat: Jo kahvikupin hakemisesta löntystellen saa liikkumispisteitä

Yön uutiskooste: Joka neljäs nuori on kokeillut sähkötupakkaa, EU valmis siirtämään brexitin takarajaa helmikuulle

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, mutta moni muu vaalilupaus jäi – Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.