Rasismia vastustetaan mielenosoituksissa eri puolilla maata – Jyväskylän tapahtuma alkaa puoliltapäivin

Jyväskylässä mielenosoituskulkueen on määrä lähteä liikkeelle kello 12 yläkaupungilta Lounaispuiston Grilli 21:n edestä.

Eri puolilla Suomea järjestetään tänään rasismia vastustavia mielenosoituksia.

Jyväskylässä mielenosoituskulkueen on määrä lähteä liikkeelle kello 12 yläkaupungilta Lounaispuiston Grilli 21:n edestä kohti Aren aukiota. Mielenosoitukseen on Facebookissa ilmoittautunut reilut parisataa ihmistä.

Poliisin tiedossa ei ainakaan vielä perjantaina ollut, että Jyväskylässä pidettäisiin samaan aikaan minkäänlaista vastamielenosoitusta.

Sipilä osallistuu Kuopiossa

Helsingin Peli poikki -mielenosoitukseen on ilmoittautunut Facebookissa noin 11 000 ihmistä. Mielenosoittajat kokoontuvat puoliltapäivin Kansalaistorille ja kävelevät sieltä Senaatintorille.

Järjestäjien mukaan mielenosoituksessa halutaan rikkoa hiljaisuus, joka mahdollistaa rasismin ja äärioikeiston kasvun ja toiminnan. Rasisminvastaisia mielenosoituksia järjestetään myös muun muassa Tampereella, Kuopiossa ja Joensuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo osallistua Kuopion Emme suostu pelkäämään -mielenosoitukseen. Helsingin tapahtumassa puolestaan puhuu presidentti Tarja Halonen. Pääkaupungin mielenilmaukseen ovat ilmoittaneet osallistuvansa myös kokoomuslaiset valtiovarainministeri Petteri Orpo, sisäministeri Paula Risikko sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson aikovat osallistua.

Tapahtumassa on mukana myös useita järjestöjä.

Helsingissä kaksi vastamielenosoitusta

Helsingissä järjestetään lisäksi kaksi vastamielenosoitusta. Niistä toiseen, Rajat kiinni -liikkeen mielenosoitukseen, on Facebookissa ilmoittanut osallistuvansa vain parikymmentä ihmistä. Rajat kiinni -liike on suunnitellut mielenilmaustaan Kolmen Sepän patsaalle, mutta poliisi aikoo tarvittaessa siirtää mielenosoittajat muualle, todennäköisesti Narinkkatorille. Syynä on yhteenoton riski Peli poikki -mielenosoittajien kanssa. Poliisi ei vielä ole päässyt Rajat kiinni -liikkeen kanssa sopuun mielenosoituksen paikasta.

Toinen vastamielenosoitus, "suomalaisvastaista rasismia" vastustava protesti, kokoontuu Kansalaistorin pohjoisreunassa samaan aikaan Peli poikki -tapahtuman kanssa. Tähän mielenilmaukseen on Facebookissa ilmoittautunut noin sata ihmistä.

Lisäksi Helsingissä järjestetään alkuiltapäivästä myös sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustava Aito avioliitto -mielenosoitus sekä hieman myöhemmin pohjoissyyrialaisen Rojavan autonomiaa puolustava Näpit irti Rojavasta -mielenosoitus.

Helsingin poliisista ei kommentoida, paljonko poliiseja on kaupungilla paikalla seuraamassa mielenosoituksia, mutta poliisi aikoo olla läsnä keskustassa näkyvästi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .