Raskauskin voi jäädä pimentoon

Sairaudet tai raskaudet saattavat jäädä pimentoon, koska lääkäreillä ei ole velvollisuutta ilmoittaa potilaille laboratoriotutkimusten tuloksista. Tulosten selvittäminen jää usein potilaiden oman aktiivisuuden varaan.

Jos potilas ei saa hoitavaa lääkäriä kiinni tai ei muista kysyä tuloksia, ne saattavat hautautua sähköisiin arkistoihin. Esimerkiksi 37-vuotias Kirsi sai tietää raskaudestaan vasta sen puolivälissä, koska kukaan ei kertonut hänelle terveyskeskuksessa tehdyn raskaustestin tuloksia - eikä raskaudesta poikkeuksellisesti ollut muitakaan viitteitä.

Lain mukaan potilaalla on oikeus saada häntä koskevat tiedot. Laboratoriot eivät kuitenkaan voi antaa tietoja, koska ne eivät ole hoitovastuussa potilaasta. Lääkärit taas ovat usein kiireisiä ja heidän lyhyet soittoaikansa ruuhkaisia.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvoksen Jukka Mattilan mukaan lääkäreille ei ole säädetty erillistä ilmoitusvelvollisuutta laboratoriotuloksista, koska tutkimukset ovat osa sairauden hoitoa, eivät erillisiä tapahtumia.

Laboratoriotutkimuksia tehdään vuosittain miljoonia. Julkisen puolen määriä ei tilastoida, mutta yksityisellä puolella tehdään yli 1,5 miljoonaa tutkimusta vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.