Ratsastusmaneesin katto romahti – 10-vuotias tyttö kuoli

Kymmenvuotias tyttö kuoli maneesin katon romahdettua ratsastuskoululla Laukaassa keskiviikkona alkuillasta.

Ylilääkäri Johanna Tuukkanen Keski-Suomen keskussairaalasta vahvisti Keskisuomalaiselle, että paikalle saapui pian onnettomuuden jälkeen pelastuskopteri Ilmari, jonka henkilökunta yritti elvyttää tyttöä tuloksetta.

Lisäksi neljä henkilöä loukkaantui. Kolme heistä on 10–12-vuotiaita tyttöjä. Neljäs loukkaantunut on ratsastuksenopettajana työskentelevä nainen.

Heistä kahden lapsen vammat ovat lieviä ja kahden muun loukkaantuneen vammat vakavampia. Ylilääkäri Johanna Tuukkasen mukaan vakavasti loukkaantuneilla ei ole hengenvaaraa.

Toinen lievästi loukkaantuneista tytöistä pääsi sairaalasta jo keskiviikkoiltana kotiin. Toinen heistä jäi sairaalaan seurattavaksi.

– Lievästi loukaantuneet saivat pieniä vammoja, Tuukkanen sanoi.

Katon romahdus tapahtui Valkolantiellä sijaitsevalla Laukaan ratsastuskoululla keskiviikkona kello 17:n aikaan, kun teräsrunkoisessa maneesissa oli käynnissä ratsastustunti. Alustavien tietojen mukaan maneesissa oli katon romahtaessa viisi henkilöä.

Päivystävän palomestarin Kalle Hakamäen mukaan onnettomuuspaikalla kävi keskiviikkona kaikkiaan 16 pelastusyksikköä ja 52 pelastustyöntekijää. Ensimmäinen hoitoyksikkö oli paikalla kahdeksan minuuttia hälytyksen saamisen jälkeen.

Hakamäki sanoi, että noin 30 pelastustyöntekijää jäi raivaustöihin torstain vastaiseksi yöksi. Tarkoituksena on varmistaa, ettei raunioihin ole jäänyt ketään. Myös Puolustusvoimat oli paikalla turvaamassa pelastus- ja raivaustöiden etenemistä.

Katolla lunta

Poliisin mukaan maneesin katolla oli romahduksen sattuessa paljon lunta. Poliisi ei kuitenkaan vahvistanut onnettomuuden syytä.

Ratsastuskoulun tapoihin kuuluu, että lumia pudotetaan maneesin katolta useaan otteeseen talven aikana. Maneesin katon pitäminen puhtaana on tärkeää, sillä katolta itsekseen putoavat lumet aiheuttavat kohisevaa ääntä, jota jotkut hevoset saattavat pelätä.

Poliisi eristi alueen pian romahduksen jälkeen ja Valkolantie suljettiin molemmista päistä.

Laukaan Ratsastuskoulun maneesi on rakennettu vuonna 1995. Se on kooltaan noin 1 700 neliömetriä.

Lue aiheesta laajasti torstain painestusta Keskisuomalaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .