Ratsia paljasti: 213 autoa tarkastettiin – vain kahdella huonot renkaat, mutta viisi kuskia puhalsi huolestuttavia lukemia

Vain kahdesta autosta löytyi kelvottomat kumit.

Yllättävä tulos Ysitieltä. Kun Autorengasliitto, Liikenneturva ja poliisi pitivät Muuramen levikkeellä maanantaina rengasratsiaa, vain kahdesta autosta löydettiin huonot renkaat.

Samassa ratsiassa poliisi puhallutti 146 kuljettajaa, ja yksi heistä puhalsi rattijuopumuksen ylittävän lukeman. Lisäksi neljä kuljettajaa sai alkometrin värähtämään, mutta lukemat olivat alle rangaistavuuden rajan.

Päivän aikana tarkistettiin 213 auton renkaat. Huonot renkaat olivat vain 0,9 prosentilla. Tilanne on parantunut oleellisesti vuodesta 2017, jolloin samalla paikalla Muuramessa pidetyssä ratsiassa löydettiin 8,2 prosentilla tutkituista autoista huonot renkaat. Mistä voi olla kyse, ratsiapäällikkö Marko Lilja?

– Autoja katsotaan tarkemmin katsastuksessa, ja renkaiden hinnat ovat myös halventuneet, Lilja sanoo.

Rengasratsioita on pidetty vuodesta 1997. Kun aloitettiin, joka neljännessä autossa oli huonot renkaat, eli urasyvyyttä oli jäljellä vähemmän kuin 2,0 mm. Lain vaatima vähimmäissyvyys on 1,6 mm.

Äänekoskelainen Anne Rainio joutui rengasratsiaan tietämättään, että sellaisia maanantaina järjestettiin.

– Itse huolehdin rengaspaineista ja renkaista muutenkin. Vuodessa tulee ajettua 15 000–20 000 kilometriä. Mökki on Tampereen suunnalla, joten loma-ajoa tulee, Rainio kertoo.

Hän piti ratsioiden järjestämistä hyvä asiana.

– Hyvä mieli tästä jäi. Kun asiat olivat minulla kunnossa, kelpaa taas ajella.

"Rengastohtori" Heikki Salonen Vianor Jyväskylästä esitti jokaiselle pysäytetylle autoilijalle samat kysymykset: mikä oli auton ikä, kuka huolehtii renkaiden kunnosta ja milloin rengaspaineet on tarkastettu? Samalla hän kirjasi ylös renkaiden urasyvyydet ja ilmanpaineet. Jokainen ratsiaan joutunut sai vaivanpalkaksi urasyvyysmittarin, tietopaketin autonrenkaista ja työhanskat rengaspaineiden mittaamisen avuksi.

Tämän vuoden ratsiassa kiinnitetään huomiota myös rengaspaineisiin eli siihen ,että ne ovat tarpeeksi korkeat ja samat kaikissa renkaissa.

– Asialla on merkitystä polttoaineen kulutukseen, vajaat renkaat kuluttavat enemmän ja kuluvat myös nopeammin. Samoin auton hallitseminen ääritilanteissa vaikeutuu. On tärkeää ajaa suositusten mukaisilla paineilla, Marko Lilja muistuttaa.

Rengasratsia jatkuu Keski-Suomessa vielä keskiviikkona ja torstaina. Koko maassa on tarkoitus viikon aikana ratsata 10 000 autoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .