Sorsat voivat ahmia tonnikaupalla kauraa talven aikana – muista nämä, jos ruokit lintuja

Vaikka kuinka tekisi mieli hemmotella sorsia pullapaloilla, niin rasvaisia ja makeita leivonnaisia ei pitäisi linnuille antaa. Sen sijaan leivällä sorsia voi ruokkia, kunhan leipä ei ole kuivaa. Jos on, niin se kannattaa kostuttaa ennen kuin palasia heittelee ahnaille sorsille.

– Leivällä ruokittaessa on hyvä muistaa, että leipä pitää murustella niin pieniin palasiin, että sorsa pystyy vaivatta nielemään palat. Sorsan nokka on sellainen, ettei se pysty pilkkomaan leipää palasiksi, kertoi Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Marja Ojanperä.

Ojanperän mukaan talvehtivien sorsien ruokkimiselle ei ole mitään estettä, mutta sulan veden aikaan ja kesällä lintuja ei saisi totutella helpolle aterialle, jotta niillä säilyy muuttovalmius.

Kaupunkilaiset ruokkivat Rauhalahden voimalaitoksen liepeillä talvehtivia sorsia satunnaisesti, mutta se ei lintujen selviämiseksi kevääseen riitä. Niinpä eläinsuojeluyhdistys huolehtii linnuista, ja vie niille ruokaa päivittäin. Ruokkiminen aloitettiin tammikuun 10. päivänä ja se päättyy kun maata on enemmän näkyvissä kuin lunta.

Kymmeniä kiloja kauraa päivässä

Eläinsuojeluyhdistys antaa sorsille kauraa, puhdas vilja on suotavinta talviruokaa. Kauraa menee joka päivä 20–50 kiloa ilman lämpötilan mukaan. Lauhalla jaksolla 20–25 kiloa riittää, kovimmilla pakkasilla kauraa annettiin jopa 50 kiloa.

Vapaaehtoisten ruokintarinki huolehtii ruokinnasta ennalta laaditun vuorolistan mukaan.

– Koko ruokintakaudella kauraa menee noin 2 000–2 500 kiloa. Kauran haemme suoraan tuottajilta, kaurakuorma on yleensä 600–800 kiloa, kertoi Ojanperä.

Kaura on Ojanperän mukaan edullista, eli yhdistykselle se ei ole taloudellisesti kovin raskas menoerä. Toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla ja kattojärjestön tuella. Kuka tahansa voi silti antaa oman tukensa yhdistyksen toimintaan ja kauraostoksiinkin.

– Lintujen talviruokinta on osa toimintaamme, mutta kun puhutaan työmäärästä ja kuluista, niin löytökissat ovat suurin ponnistuksemme. Kissakuviot painottuvat loppukesään ja alkusyksyyn, kertoi Ojanperä.

Kaupungistunut kanta

Sorsa on lähtökohtaisesti muuttolintu, joka ei pärjää suomalaisessa talvessa. Jyväskylässä on kuitenkin sorsakanta, joka on kaupungistunut eikä enää lähde muuttamaan. Sorsien kaupungistuminen on alkanut jo 1940–50-luvuilla, eli sorsat ovat jo kymmenien sukupolvien ajan talvehtineet Suomessa ihmisen ruokinnan avulla.

Ruokinta aloitetaan kuitenkin aina mahdollisimman myöhään, jotta muuttamaan tottuneet sorsat eivät jäisi tänne talvehtimaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .