Kenraalin mitta täyttyi - Suomalaisten rauhanturvaajien saunaoluet saatetaan kieltää

Rauhanturvaajien palvelusrikokset yli kaksinkertaistuivat viime vuonna samaan aikaan kun kaikkien sotilasrikosten määrä väheni liki viidenneksen.

Kriisinhallintatehtävissä palvelleet sotilaat syyllistyivät yhteensä 71 palvelusrikokseen, kun vuotta aiemmin luku oli 26. Kasvu ei selity henkilöstömäärän kasvulla, sillä rikosten määrä tuplaantui myös suhteellisesti laskettuna.

– Pääosa kaikista kriisinhallintaan liittyvistä seuraamuksista määrättiin UNIFIL-operaatiossa Libanonissa palvelleille sotilaille, sotilaslakimies Osku Eskelinen Maavoimien esikunnasta kertoo.

Yleisimmin rauhanturvaajaa rangaistiin antamalla muistutus. Toiseksi eniten annettiin kurinpitosakkoja ja kolmanneksi eniten varoituksia.

Yli puolet (39 kpl) viime vuoden palvelusrikoksista johtui alkoholin käyttöön liittyvien sääntöjen rikkomisesta.

– Alkoholia on säilytetty määräysten vastaisissa paikoissa kuten esimerkiksi majoitustiloissa. Seuraamus on tullut myös siitä, kun alkoholia on nautittu määräysten sallimaa maksimimäärää enemmän, Eskelinen toteaa.

Aseiden käsittelymääräysten rikkominen johti yhdeksään rangaistukseen. Tyypillinen virhe on vahingonlaukaus asetta luotiloukkuun tyhjennettäessä.

– Muistutuksen on saanut pääsääntöisesti silloin, kun vahingonlaukaus luotiloukkuun ei ole aiheuttanut välitöntä vaaraa. Mikäli vahingonlaukaus on voinut aiheuttaa vaaraa, seurauksena on pääsääntöisesti ollut vähintään varoitus, Eskelinen sanoo.

Rauhanturvaajilla yleinen palvelusrikos oli myös liikennerikkomus, joita kirjattiin yhdeksän tapausta. Liikennerikkomukseen syyllistyy esimerkiksi kolhimalla autoa.

Operaatiopäällikkö: ”Nollalinja on mahdollinen”

Alkoholin väärinkäyttötapausten kasvu kriisinhallintatehtävissä johtuu lepsuilun sijaan tiukentuneesta valvonnasta. Näin sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko, joka toimii Suomessa kriisinhallintaoperaatioiden kansallisten komentajien esimiehenä.

– Meillä on selkeät ja tarkat ohjeet alkoholin nauttimisesta operaatioiden aikana. Aina kuitenkin löytyy heitä, jotka joko tarkoituksella tai tietämättään kokeilevat rajojen pitävyyttä, Hulkko toteaa.

Vähemmän hektisissä operaatioissa, kuten Libanonissa, kriisinhallintasotilas saa juoda korkeintaan kaksi mietoa alkoholiannosta kerralla – esimerkiksi kaksi tölkillistä olutta tai siideriä.

- Tyypillisiä saunajuomia, Hulkko täsmentää.

Majoitustiloissa alkoholia ei saa säilyttää, ja juominenkin on sallittua vain vapaa-ajantiloissa.

– Korkean intensiteetin operaatioissa, kuten esimerkiksi Tshadissa, meillä ja myös irlantilaisilla oli nollalinja alkoholin suhteen, Hulkko sanoo.

Libanonissa tilanne on toinen. Siellä suomalaisten kanssa samaan pataljoonaan kuuluvat irlantilaiset saavat juoda alkoholia ilman annosrajaa – tosin päihtyneenä irlantilaisetkaan eivät saa esiintyä.

– Kriisinhallintatehtävissä ollaan töissä 24/7. Iltakymmenen jälkeen ei saa juoda alkoholia lainkaan, jotta on aamulla palveluskunnossa.

Rauhanturvaajille kerrotaan alkoholisäännöistä jo koulutuksessa. Tästä huolimatta joka vuosi muutamia rauhanturvaajia joudutaan kotiuttamaan ennenaikaisesti alkoholin väärinkäytön takia.

– Valitettavasti meidänkään seula ei ole sataprosenttinen. Usein näissä tapauksissa juomisen motiivina ovat isot ongelmat siviilissä. Pääsääntöisesti kotiutettavia on ollut vuosittain alle viisi, Hulkko sanoo.

Varoitus kirjataan sotilaan kantakirjaan

Virolaiset ovat liittymässä Suomen johtamaan Libanon-operaatioon myöhemmin tänä vuonna. Hulkon mukaan virolaisilla rauhanturvaajilla on ollut tähän asti nollalinja alkoholin käytössä.

– Mikäli alkoholittomuus yleistyy, on meidänkin syytä pohtia nollalinjaa varsinkin, jos piittaamattomuus nykysäännöistä jatkuu. Operaatioihin osallistuvat sotilaat pääsevät suht hyvin lomailemaan kotimaassa, jonne isommat juhlimiset on syytä keskittää, Hulkko toteaa.

Alkoholin väärinkäytöstä annettu varoitus kirjataan sotilaan kantakirjaan, mikä voi vaikuttaa seuraavaan operaatioon pyrittäessä.

– Alkoholin sijaan kannustamme sotilaitamme rentoutumaan liikkumalla. Kohdemaissa on käytössä usein myös kattavat tietoliikenneyhteydet, jotka mahdollistavat esimerkiksi pelaamisen sekä yhteydenpidon läheisiin, prikaatikenraali Hulkko sanoo.

Kriisinhallintatehtävissä noin 1 290 sotilasta

Kriisinhallintatehtävissä eli rauhanturvaajina palveli viime vuonna noin 1 290 sotilasta.

Vuonna 2013 heitä oli 1 050 ja vuonna 2012 noin 900.

Suomalaisia on palvellut vuosina 2012–2014 seuraavissa operaatioissa:

Afganistan (ISAF, Resolute Support), Libanon (UNIFIL), Lähi-Itä (UNTSO), Kosovo (KFOR), Bosnia (ALTHEA), Mali (MINUSMA), Mali (EUTM Mali).

Liberia (UNMIL), Somalia (EUTM Somalia), Kashmir (UNMOGIP), Syyria (OPCW) ja Keski-Afrikan Tasavalta (EUFOR RCA).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Tuomiojärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

Yli 3 000 päihde- ja mielenterveyspotilaan hoito siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungille Jyväskylässä: Potilailla hätä palveluiden jatkuvuudesta kaupungin taloustilanteessa

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Ambulanssin navigaattori on ajattanut jo kahdesti harhaan etsiessään aivoverenvuodon saaneen Jori Ijäksen asuntoa – mikä eteen, kun hätätapauksessa apu ei löydäkään paikalle?

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.