Rautpohjan metallityöntekijät lakkoon – "Tämä on hätähuuto"

Jyväskylän Rautpohjan metallityöntekijät aloittavat lakon tänään torstaina kello kymmeneltä illalla. Mielenilmauksen on määrä kestää vuorokauden ympäri.

Valmetin metallityöntekijöiden pääluottamusmiehen Tuomo Leinosen mukaan Jyväskylän Rautpohjassa on kuohunut jo keväästä asti ja lakkoon johtivat useat eri syyt.

– Tämä on oikeastaan hätähuuto, viimeinen keinomme. Olemme lähestyneet johtoporrasta jo pitkään, mutta emme ole päässeet neuvotteluissa alkuunkaan. Meidän arkemme on mollivoittoista.

Lakkoon osallistuu 370 Valmetin metallityöntekijää.

– Olen mielenilmauksen koollekutsujana ja teen mitä kenttäväki haluaa.

Leinosen mukaan mielenilmauksen taustalla ovat muun muassa päätös muuttaa Valmetin työntekijöiden parkkipaikat maksullisiksi lokakuun alusta alkaen. Muutos nostaa työssäkäynnin kustannuksia, eikä ole tasavertainen kaikkia työntekijöitä kohtaan.

– Se vaikeuttaa esimerkiksi maalla asuvien työntekijöiden elämää, kun he eivät voi käyttää julkista liikennettä. Meidän lisäksi muutos koskee toimihenkilöitä ja heitä ylempiä. He eivät kuitenkaan halunneet osallistua mielenilmaukseen.

Myös oppisopimuskouluttajien opetuslisät, muutokset työajoissa ja kilpailukykysopimuksen aiheuttamat ongelmat ovat Leinosen mukaan kärjistäneet tilannetta Valmetilla.

– Tämä on harmillinen tilanne meille kaikille. Jos työntekijöillä ei ole motivaatiota tehdä tulosta, se on myös työnantajan ongelma.

Leinonen toivoo, että mielenilmaus saisi aikaa muutosta etenkin yrityksen neuvottelukulttuurissa.

Myös Valmetin johdossa tilannetta harmitellaan.

– Todella valitettavaa, että tällainen laiton lakko tapahtuu. Tällaisia ei Suomessa eikä Rautpohjassa tarvittaisi, paperi- ja kartonkiliiketoimintayksikön johtaja Mikko Osara sanoo.

Osaran mukaan työntekijät on kutsuttu keskustelemaan torstai-iltapäivällä kello kahden aikaan. Sitä onko keskustelutilaisuudella vaikutusta lakkoon, Osara ei halua spekuloida.

– Haluamme käydä tilannetta avoimesti läpi ja kuunnella metallin työntekijöitä. Saa nähdä, kuinka moni tulee paikalle.

Mikäli lakko keskusteluista huolimatta toteutuu, sillä on Osaran mukaan merkittäviä vaikutuksia.

– Paljon työtä jää totta kai tekemättä. Pyrimme kuitenkin minimoimaan vaikutukset asiakastoimituksiin ja muuhun ympäröivään yhteisöön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .