Ravintola-ala haluaa pysäyttää 20 vuotta jatkuneen alamäen

Ravintola-anniskelun alamäki on jatkunut vuodesta 1997 ja ravintoloissa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on enää alle 10 prosenttia. Majoitus- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ala on jo pitkään pyytänyt alkoholiannosten arvonlisäveron alentamista nykyisestä 24 prosentista muun ravintolatarjoilun tasolle, eli 14 prosenttiin.

Lapin mukaan ravintoloiden ongelmana on alkoholin kallis hinta verrattuna kaupassa myytäviin tuotteisiin puhumattakaan tuontijuomista. Ravintolassa pieni olut maksaa keskimäärin noin viisi euroa. Vähittäiskaupassa oluttölkin saa vähän yli eurolla.

Liikkuvia osia vähän

Lapin mukaan ravintoloilla liikkuvia osia on vähän, koska palkat ja vuokrat eivät jousta. Anniskelun lisäämiseksi on kaksi vaihtoehtoa, alkoholiveron laskeminen tai ravintoloissa myytävän alkoholiveron arvonlisäveron lasku. Ensimmäinen vaihtoehto koituisi Lapin mukaan vain pieneltä osin ravintoloiden eduksi, joten paras vaihtoehto on arvonlisäveron lasku, jolle myös EU-komissio on antanut siunauksensa.

Jos alkoholin alv laskisi 14 prosenttiin, viiden euron tuopin hinta putoaisi Maran arvioin mukaan 0,4 euroa 4,6 euroon. Kymmenen euron drinkin hinta laskisi 0,8 euroa 9,2 euroon.

10 000 työpaikkaa hävinnyt

– Se voi kuulostaa pieneltä, mutta se on merkittävä. Kun ravintolaruoan alv aleni 9 prosenttiyksikköä ja se meni hyvin kuluttajahintoihin, ravintolaruoan kysyntä lähti merkittävään kasvuun, Lappi kertoo.

Lapin mukaan alalta on hävinnyt 20 vuodessa yli 10 000 työpaikkaa. Arvonlisäveron laskulla olisi suuri merkitys ravintola-alan kysynnälle ja työllisyydelle. Alennus toisi lähes 3 000 uutta työpaikkaa. Lappi muistuttaa, että ravintola-ala on erittäin työllistävä ala, mutta nelosoluen siirtyminen kauppaan tai oluen rahtaaminen Baltian maista ei työllistä juuri ketään.

Maran laskelmien mukaan alvin lasku pienentäisi valtion verotuloja noin 120 miljoonaa euroa vuodessa, mutta dynaamisten vaikutusten jälkeen hintalappu olisi noin 80 miljoonaa euroa. Lapin mukaan kuluvalla vaalikaudella ravintoloiden arvonlisäverotulot laskevat kolmen prosenttiyksikön vuosivauhtia, joten valtion verotulot vähenevät.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .