Ravintoloiden ylijäämäruokaa voi nyt ostaa kotiin Jyväskylässä

Ravintoloiden hävikkiruokaa on nyt mahdollista ostaa kotiin Jyväskylässä tänään torstaina käynnistyneen uuden palvelun kautta. Perussääntönä on, että hävikkiruoka-annos maksaa maksimissaan 60 prosenttia ravintolassa myytävän lounaan hinnasta. ResQ:n tuottamassa palvelussa on ensivaiheessa mukana neljä ravintolaa Muang Thai, Taikuri, Mica´s ja Lounaskahvio Pullapiste.

Palvelu toimii siten, että siinä mukana olevat ravintolat ilmoittavat järjestelmään päivittäin heiltä yli jääneen ruoan ja sen hinnan. ResQ Clubiin rekisteröitynyt asiakas näkee tarjonnan järjestelmästä ja tekee sen kautta tilauksensa ravintolalle, josta käy hakemassa ruokansa. Palvelu toimii sekä Internet-selaimella että kännykkäsovelluksella.

Helsingissä 5000 asiakasta

Välityspalvelu on toiminut tammikuusta lähtien Helsingissä ja sittemin myös Espoossa, jossa se on yhtiön mukaan löytänyt asiakaskuntansa. Kuukaudessa ravintoloiden määrä on kasvanut kuudesta yli 25:een, joista päivittäin tulee ostettavaksi noin 200 annosta. Palvelulla on Helsingissä 5 000 käyttäjää. Käyttäjien määrä on rajattu, jotta kysyntä ja tarjonta kohtaavat toisensa. Ruoka-annosten hinnat ovat vaihdelleet 3–6 euron välillä.

Aluejohtaja Joonas Kaski uskoo, että Jyväskylässäkin toiminta houkuttelee mukaan lisää ravintoloita. Jyväskylässä käyttäjäksi pääsee nykyisellä ravintolamäärällä suoraan 1 000–1 500 asiakasta. Palveluun rekisteröityminen on ilmaista sekä siihen mukaan lähteville ravintoloille, että asiakkaille. Asiakkaat maksavat ravintolalle tilamaansa ruoan hinnan jo palvelun kautta tilauksen tehdessään ja välityspalvelu puolestaan ottaa provision ravintolan palvelun kautta myymistä annoksista.

Lounasta ja a´la cartea

Kasken mukaan toiminta hyödyttää erityisesti seisovasta pöydästä ruokaa tarjoavia lounasravintoloita, jotka eivät pysty tarkalleen arvioimaan päiväkohtaisesti ruoan menekkiä.

– He saavat hyödyn myös hävikistä, joka menisi muutoin roskiin. Toisaalta se vähentää ravintolassa myös stressiä siitä, loppuuko joku lounasvaihtoehto kesken, kun myös ylijäämästä saa katteen. Eli ravintoloiden ei tarvitse välttämättä ottaa sitä riskiä, että jokin ruoka loppuisi kesken, kun myös ylijäämän saa kaupaksi, Kaski näkee.

Hänen mukaansa palvelu hyödyttää myös a´la carte -ravintoloita, jos heillä on tarve hyödyntää esimerkiksi muutoin hävikkiin menossa olevia raaka-aineita.

Jyväskylän ohella palvelu käynnistyi torstaina myös Turussa.

Ylijäämäruoan hyödyntämisen taustalla on merkittäväksi ongelmaksi Suomessakin arvioitu ruokahävikki. MTT:n 2010 ravintoloissa tekemän tutkimuksen mukaan jopa noin viidesosa suomalaisesta ravintolaruoasta päätyy biojätteeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .