Ravut kärsivät elävältä keittämisestä

Rapujen elävänä keittäminen on eläimelle tuskainen kokemus, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys.

HESY ry:n mukaan ravun kärsimykset pitkittyvät etenkin silloin, jos kattilassa keitetään useita rapuja yhtä aikaa.

Jo viiden ravun keittäminen yhtä aikaa jäähdyttää veden ja pitkittää ravun kuolemaa. Kuolemaa hidastavat myös liian vähäinen keittovesi ja veden riittämätön kuumennus.

HESY ry:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen rapujen tuskien taivalta lisää myös niiden väärin kuljettaminen ja säilyttäminen.

- Ravut ovat vesieläimiä, mutta silti niitä saatetaan pitää sekä kaupoissa että kodeissa joko kuiviltaan tai liian pienissä vesimäärissä. Rapuja säilytetään ylipäätään elävinä liian pitkiä aikoja, mikä aiheuttaa ravulle samanlaista stressiä, jota teuraseläimet kokevat eläinkuljetusten, lastausten ja teurastamolla odottelun aikana, Luukkainen vertaa.

Luukkainen muistuttaa, että eläinsuojelulain määräykset eläinten pitopaikasta ja kohtelusta koskevat myös äyriäisiä. Lain toteutumista esimerkiksi lopettamisen osalta on kuitenkin käytännössä vaikea valvoa, koska kalastus- ja ruokateollisuuden kauppaamia eläviä rapuja säilytetään ja valmistetaan ruoaksi yksityiskodeissa pelkkien suositusten ja ohjeiden varassa.

Eläinsuojeluyhdistyksen rapujen syömistä pitäisi kyseenalaistaa, sillä ravut eivät ole ihmiselle välttämätöntä ravintoa. Varsinaista syötävää lihaa yhdessä ravussa on hyvin vähän.

- Ruoka ei saa perustua eläinrääkkäykseen. Kukin ravuilla herkutteleva voisi miettiä, onko hänen nautintonsa eläimen elävältä keittämisen arvoinen. Rapu ei ole pelkkä elintarvike, vaan elävä, tuntemiskykyinen eläin, Luukkainen lisää.

Ravustuskausi alkaa torstaina ja kestää lokakuun loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.