Rehtorin päätös: Laura Huhtasaaren gradu on osin hyvän tieteellisen käytännön vastainen

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielman plagiointisyytteet on selvitetty. Selvityksen mukaan Huhtasaaren vuonna 2003 tekemä pro gradu -tutkielma rikkoo joltain osin hyvää tietellistä käytäntöä. Asiasta teki päätöksen Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen emeritusprofessori Jarkko Hautamäen asiantuntijaselvityksen sekä Laura Huhtasaaren oman vastauksen pohjalta.

Yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoo, että hyvän tieteellisen käytännön rikkominen ei ole kuitenkaan ollut luonteeltaan kovin vakava.

– Suorat viitteet ja tehdyt suorat lainaukset rajautuvat pro gradun kirjallisuusosioon, josta ne muodostaa noin 10 prosenttia, Anttilainen kertoo.

Työn empiiriseen aineistoon perustuvassa osiossa ei havaittu merkkejä plagioinnista.

Anttilaisen mukaan pro gradu -työn yhteyteen tulee tutkinnasta merkintä yliopiston kirjaston arkistoon, ja tutkinnan tulos menee tiedoksi tutkimuksen eettiselle neuvottelukunnalle, koska tutkinta on suoritettu heidän prosessinsa mukaisesti. Muita erityisiä seuraamuksia ei tule.

Jos Huhtasaari on tyytymätön rehtorin päätökseen, hänellä on puoli vuotta aikaa pyytää lausuntoa tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta.

Huhtasaari syytti huolimattomuutta

Asiantuntijaselvityksen teki emeritusprofessori Jarkko Hautamäki Helsingin yliopistosta. Kun asiantuntijaselvitys oli valmis, sen sisällöstä kuultiin Laura Huhtasaarta.

– Huhtasaari itse koki, että on joutunut asiassa erityisasemaan poliittisen toimintansa johdosta. Hän vetosi siihen, että viittauskäytännöt eivät olisi olleet niin selviä silloin vuonna 2003, kun hän on tämän tutkimuksensa tehnyt. Hänen lausuntonsa ydin oli kuitenkin se, että tässä on ollut huolimattomuutta hänen osaltaan, Anttilainen kertoo.

– Se, onko se tahallista vai huolimatonta, se on siitä huolimatta hyvän tieteellisen tavan vastaista toimintaa, hän tähdentää.

Huhtasaaren gradu "Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä" hyväksyttiin vuonna 2003. Siihen alkoi liittyä plagiointiepäilyjä, kun liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen väitti blogissaan, että tutkielmassa on kopioituja kohtia. Hän esitteli blogissaan kolme lyhyttä tekstikatkelmaa, jotka Huhtasaari näyttää hänen mukaansa kopioineen suoraan muista lähteistä.

Huhtasaari on kiistänyt plagioinnin ja sanonut epäilyn olevan pelkkää peliä, koska se tuli esille vain pari viikkoa ennen presidentinvaaleja, joissa Huhtasaari oli ehdokkaana.

Huhtasaari teki opinnäytetyönsä vuonna 2003 Kokkolan yliopistokeskuksessa, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .