Rehtorineuvosto ehdottaa ammattikorkeakouluihinkin maisteritutkintoja – miltä kuulostaisi titteli maisteri (AMK)?

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry haluaa, että ylemmän korkeakoulututkinnon nimi muutetaan maisteriksi (AMK). Ehdotus on yksi Arenen ehdotuksista tulevalle vaalikaudelle. Uutissuomalainen tutustui ehdotuksiin etukäteen.

– Ehdotuksen taustalla on ajatus, että tutkinnon nimike kuvaa aika heikosti sitä, mikä koulutuksen tuottama osaamisen taso on. Englanninkielistä versiota ”master” käytetään jo koulutusviennissä, kertoo Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen Uutissuomalaiselle.

Arene on esittänyt maisteri (AMK) -nimikettä aiemminkin, mutta asia ei ole edennyt.

Ylempi amk-tutkinto on Lempisen mukaan erittäin vetovoimainen ja opiskelijaksi on vaikea päästä. Edellytyksenä on soveltuva korkeakoulututkinto ja vähintään kolmen vuoden työkokemus alalta.

– Yliopistojen maisterikoulutuksesta se eroaa siinä, että se on selkeästi aikuiskoulutusta. Siihen tullaan työelämästä ja siitä palataan työelämään.

Vaikka ammattikorkeakoulut haluavat ylemmästä tutkintonimikkeestä lähes saman kuin yliopistoissa, ne eivät Lempisen mukaan halua luopua amkien ja yliopistojen välisestä selkeästä tehtävänjaosta.

Arene toivoo myös ylemmän tutkinnon lisäämistä kaikkien ammattikorkeakoulujen koulutusvastuuseen. Tällä hetkellä ylemmät amk-tutkinnot sisältyvät korkeakoulujen opetus- ja kulttuuriministeriön tekemiin erillisiin sopimuksiin, jotka ovat Lempisen mukaan alempitasoisia koulutusvastuuseen verrattuna.

Arenen muita tavoitteita tulevalle vaalikaudelle ovat ammattikorkeakoulujen rahoituksen lisääminen, jatkuvan oppimisen edistäminen ja rahoituksen luominen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle.

Rahoitukseen Arenella ei ole euromääräisiä tavoitteita. Lempinen huomauttaa kuitenkin, että amkien rahoitus on vähentynyt vuoden 2012 jälkeen 20 prosenttia eli 200 miljoonaa euroa.

– Se näkyy arjessa: henkilöstöä on vähennetty, opetuksen muodot ovat muuttuneet. Leikkaukset ovat pakottaneet itse- ja verkko-opiskeluun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .