Rehula: Hoitajamuutoksen taustalla säästöt ja kuntien toive

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo, että vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta pitää kiristää hallitusohjelmassa sovitun säästötavoitteen vuoksi.

Hallitus tavoittelee kiristyksellä 70 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä. Uuden mitoituksen on määrä olla käytössä vuonna 2017.

Rehulan mukaan myös kunnista on tullut toistuvasti viestiä siitä, että kunnat haluavat katsoa mitoituksen itse.

– Kuntakentästä on tullut jatkuva viesti siitä, että miksi pitää säännellä ja ohjata, ettekö te luota meihin, että me osattaisiin tehdä nämä asiat.

Ministeri huomauttaa, että useissa kunnissa hoitajia on selvästi enemmän kuin suositeltu määrä, joka on vähintään 0,5 hoitajaa kutakin asiakasta kohti.

– Kun näitä selvitettiin edellisen hallituksen aikana, niin se skaalahan on hyvin laaja.

Rehula korostaa, että muutoksen valmistelu on nyt käynnissä, eikä vielä osata sanoa tarkalleen, miten muutos toteutetaan ja tavoitetaanko 70 miljoonan säästö sillä tarkalleen. Vanhuspalveluihin on tekeillä muitakin muutoksia.

– Omaishoitajuutta pitää muuttaa ja kotipalveluihin pitää panostaa. Tämä on yksi osa tätä kokonaisuutta.

Rehulan mukaan on mahdotonta antaa yleispätevää vastausta siihen, mistä kohtaa jo nyt monissa paikoissa liian suureksi koettua työtaakkaa voidaan keventää, jos hoitajien määrä vähenee.

– Tunnistan täysin sen, kuinka tiukoilla siellä ollaan. Mutta toinen puoli on, että meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että näillä nykyisilläkin toimintamalleilla ei olla niin tiukoilla vaan on aikaa. Tämä on yksi tavoite, että kunnat saisivat sitä toimintavapautta, sitä haetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hoitajat vastustavat kireämpää hoitajamitoitusta: "Vanhustenhoitoa ei saa heikentää"

Hoitajamitoitus vaikuttaisi suoraan vanhuksiin – "Ulkoiluttamista jouduttaisiin vähentämään"

Hallitus aikoo vähentää hoitajien määrää vanhusta kohti – "Tästä tulee vielä iso härdelli"