Rekryvideo hämmensi journalistiikan opiskelijoita: "Koulutus vedettiin vessasta alas" – Ylellä yllätyttiin tulkinnoista: "Luotamme kohdeyleisön genretajuun"

Yleisradion syksyllä julkaisema rekrytointivideo sai Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijat pohtimaan, onko heidän koulutuksellaan mitään väliä, kertoo journalistiikan opiskelijoiden ainejärjestö Lööppi ry:n puheenjohtaja Henri Häkkinen.

Videolla haettiin kesätoimittajia Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksiin. Sen alussa kumottiin uskomusta, että Ylelle valitaan vain journalistiikan yliopisto-opiskelijoilta. Videolla muun muassa Ylen toimittaja kertoi, että ”mä oon käynyt varmaan Helsingin yliopistolla pelkästään vessassa kerran”. Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola käsitteli aihetta Nimellä-kolumnissaan 7.3.

– Aika erikoistahan se oli, ja video herätti opiskelijoissamme keskustelua. Tavallaan tuntui, että koulutus vedettiin vessasta alas. Toisaalta tulkitsimme sen enimmäkseen epäonnistuneeksi yritykseksi tehdä nuorekas rekryvideo, Häkkinen kertoo.

Häkkisen mukaan jyväskyläläisiä journalistiopiskelijoita eteni Ylen kesätoimittajahaussa, ja pari tuli valituksikin.

– Uskoisin, että videon pointti oli saada monipuolisempaa hakijakuntaa ja rohkaista niitäkin, jotka epäröivät, hän sanoo.

Journalistiikan yliopisto-opettaja Panu Uotila Jyväskylän yliopistosta ei kommentoi videon sisältöjä, mutta toteaa, että toimittajan yliopistokoulutuksella on merkitystä.

– Moni oppii kirjoittamaan asioita jutun muotoon, mutta pystymetsästä tuleva toimittaja jää helposti mikrofonitelineeksi, joka vain toistaa kuulemaansa toimittamisen sijaan.

Uotilan mukaan toimittajan yliopistotutkinnosta lähes puolet koostuu sivuaineista, joilla rakennetaan laajaa yleissivistystä ja kykyä ymmärtää yhteiskunnan toimintaa, asioiden mittasuhteita sekä niiden välisiä yhteyksiä. Myös lähdekritiikin sekä alan eettisten ja juridisten normien ymmärtäminen on toimittajalle erittäin tärkeää.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen mukaan rekryvideosta ei ole tullut palautetta, jonka mukaan videon sisältö koettaisiin koulutusta mitätöiväksi.

– Videon sävy on kevyt ja humoristinen, ja luotamme kohdeyleisön genretajuun. Keskisuomalaisen päätoimittajan tulkinta yllätti. Jokainen voi tehdä oman tulkintansa, kun katsoo videon loppuun, hän sanoo.

Räisäsen mukaan kaikilla ensi kesäksi Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitukseen valituilla 33:lla kesätoimittajalla on joko korkeakoulututkinto tai he ovat korkeakouluopiskelijoita.

– Emme edellytä kesätoimittajiltamme valmista tutkintoa, vaan arvostamme hyödyllisiä opintoja, alan työkokemusta ja yleistä elämänkokemusta.

Vakituisissa rekrytoinneissa korkeakoulututkinto on Räisäsen mukaan yksi keskeisimmistä valintakriteereistä, mutta Ylellä arvostetaan journalistikoulutuksen lisäksi yhtä lailla muitakin opintoja. Hän muistuttaa, että perinteisesti toimittajan työhön on tultu monia reittejä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .