Repoveden kansallispuiston riippusilta petti – Nyt Metsähallitus tarkastaa muutkin riippusiltansa

Repoveden riippusillan romahdus ei johtunut liian monen kävelijän painosta.

Metsähallitus tekee ylimääräisen katselmuksen osalle hallinnassaan olevista riippusilloista. Repoveden Lapinsalmen riippusillan kannatinvaijeri petti sunnuntaina, ja Metsähallitus pyrkii nyt varmistamaan kulkijoiden turvallisuuden lisätoimin.

Metsähallituksen hankintapäällikkö Matti Mäntynen sanoi STT:lle, että kaikille luontopolkujen riippusilloille katselmusta ei ole tarpeen tehdä. Osalle silloista tarkastus on tehty äskettäin, osa niistä taas on niin matalia, että "erityistä riskiä ei ole".

Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen kertoi, että Repoveden sillan kiinnikkeessä ollut halkeama oli mahdoton havaita.

– Se oli kymmenkunta senttiä betonivalun sisällä. Sitä oli täysin mahdoton havaita.

Silminnäkijän mukaan silta keikahti 45 asteen kulmaan. Onnettomuushetkellä sillalla oli yhdeksän ihmistä, mutta kukaan ei loukkaantunut.

– Kun poliisi on saanut tapauksen tutkinnan valmiiksi, voidaan paremmin arvioida, onko vian syy ollut esimerkiksi suunnitteluvirhe tai aineen väsyminen melko iäkkäässä, noin 30 vuotta vanhassa sillassa, Mäntynen lisäsi.

 

Käytössä nyt vaijerilossi

Sapattinen korosti, että vaikka sillalla ei ohjeiden mukaan saanut olla yhdeksää ihmistä, kannatinvaijerin katkeaminen ei johtunut siitä.

– Kyllä silta kestää sen, ei siitä ole kiinni se homma. Lujuudet on laskettu niin, että (se kestää) isommankin porukan.

Poliisin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei tapaus anna syytä rikostutkintaan. Onnettomuustutkintakeskus puolestaan ei ala selvittää onnettomuutta muun muassa siksi, että kukaan ei loukkaantunut.

Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa on yli 30 riippusiltaa.

Sapattisen mukaan vielä selvitetään, voiko Repoveden sillan korjata vai pitääkö rakentaa kokonaan uusi. Sillan ollessa poissa käytöstä retkeilijöiden on käytettävä vaijerilossia.

Repovesi on kävijämäärältään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto.

 

Paperit kaivetaan poliisille

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan ohjatulla luontoreitillä pitäisi olla turvallisuusasiakirja, jossa kuvataan, miten palvelun turvallisuus on järjestetty. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin vs. ryhmäpäällikkö Mervi Murtonen kertoi, että Repoveden reitin turvallisuusasiakirjaa täytyy kysyä Metsähallitukselta, joka vastaa luontoreitistä.

– Heillä ei ole velvollisuutta toimittaa sitä meille. Tärkeintä, että heillä itsellään on se, Murtonen sanoi.

Riippusillan rakenteellista turvallisuutta puolestaan valvoo Kouvolan rakennusvalvonta.

STT pyysi Metsähallitukselta pettäneeseen riippusiltaan liittyviä asiakirjoja. Aluejohtaja Jouni Aarnio kehottaa olemaan yhteydessä poliisiin aineiston saamiseksi, koska poliisitutkinta on kesken. STT ei myöhään iltapäivällä maanantaina tavoittanut enää poliisia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .