Revontulien huippuhetket ohi – Pientä luvassa ensi yönä

Revontulet ovat loimunneet taivalla viime yönä eteläistä Suomea myöden. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että havaintoja oli mahdollista tehdä iltayöstä pitkälle yli puolen yön.

Yhtä selvästi revontulia esiintyy eteläisessä Suomessa arviolta vain muutamia kertoja vuodessa. Käytännössä niiden näkeminen on vielä harvinaisempaa. Nyt ilmiön seuraamista auttoi kirkas ja pilvetön sää.

Nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa levisi aamulla kuvia värikkäistä revontulista, joita oli kuvattu eri puolilla Suomea.

– Valoilmiön alaraja on sadan kilometrin korkeudessa, joten revontulet näkyvät aina laajalle alueelle, kertoo tutkija Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

Laitisen mukaan huippuhetken uskotaan olleen viime yönä, mutta pienempää revontuliaktiivisuutta saattaa olla vielä ensi yönä.

– Revontulet liittyivät auringon purkaukseen, jonka pääosa meni ohi eilisen ja viime yön aikana.

Tutkija kertoo, että kokonaisuudessa päättyvä revontulitalvi on ollut varsin hyvä. Hänen mukaansa aurinko on aktiivisessa vaiheessa koko tämän vuoden ja vielä pari seuraavaakin vuotta.

– Tämä liittyy auringon aktiivisuuden noin 11-vuotiseen vaihteluun. Nyt olemme 11-vuotisen jakson aktiivisimmassa vaiheessa, Laitinen sanoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Revontulet innostivat kuvaamaan – Katso lukijoiden upeat kuvat

Nyt voi ihailla revontulia Keski-Suomessa – Lähetä meille kuvasi