Rikollisryhmän epäillään salakuljettaneen yli 100 ihmistä Suomeen

Yhden aamupäivän tehoiskulla jäi satimeen epäilty laaja ihmissalakuljetusliiga Suomessa ja Ruotsissa. Rajavartiolaitos ja Ruotsin poliisi tekivät syyskuun 29. päivänä operaation, jonka seurauksena otettiin kiinni 15 ihmistä rikoksesta epäiltynä.

Rajavartiolaitos tutkii tapausta törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä. Rikollisorganisaation epäillään tuoneen laittomasti mahdollisesti yli 100 ihmistä kuluvan vuoden aikana. Heitä on järjestetty Ruotsista Haaparannan kautta Tornioon, matkustajalaivoilla Helsingin ja Turun satamiin sekä reittilennoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Ihmissalakuljetusvyyhdin paljastumisesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Lehden mukaan rikollisorganisaatio on saanut toiminnastaan ainakin satojatuhansia euroja.

Useita vangittu

Suomessa tutkitaan parhaillaan muitakin ihmissalakuljetusepäilyjä, mutta tuore tapaus on poikkeuksellisen laaja, kun sitä mittaa tuotujen ihmisten määrällä ja tekijäorganisaation aktiivisuudella, arvioi tutkinnanjohdon puolesta asiaa kommentoiva kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski.

- Tämä on mahdollisesti suurin tämän alan tutkinta mitä Suomessa on ollut, toteaa Tekokoski, joka on Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön varapäällikkö.

Kaikki kiinniotetut ovat irakilaistaustaisia miehiä. Osalla heistä on Suomen kansalaisuus. Esitutkintaan liittyen on vangittu useita ihmisiä. Esitutkinta jatkuu Suomessa, ja Ruotsissa vangituista on esitetty luovutuspyyntö.

Tekokoski uskoo, että organisaation päätekijät Pohjoismaissa on saatu kiinni.

- Vielä selvitetään, onko kaikki epäillyt tavoitettu tai onko vielä sellaisia henkilöitä, joita on tarpeen kuulla.

Ihmissalakuljetusketjun uskotaan ulottuvan lähtömaa Irakiin asti. Rajavartiolaitoksen tutkintaresurssit riittävät Saksan-Itävallan-vyöhykkeelle asti, ei pidemmälle.

- Tämä on kansainvälinen rikollisorganisaatio, jolla voi olla monia lonkeroita. Siksi annamme tietomme Europolille (Euroopan poliisijärjestö), josta muut maat voivat jatkaa tutkintaa pidemmälle, tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari sanoi Ilta-Sanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.