Rikostutkinta tehokkaammaksi esitutkinnan yhteistyöllä

Vaativien rikosten tutkintaa halutaan tehostaa lisäämällä syyttäjien ja poliisien yhteistyötä. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan tiiviimpi esitutkintayhteistyö nopeuttaa tutkintaa ja lyhentää juttujen syyteharkintaa.

- Poliisien ja syyttäjien yhteistyössä on vielä huomattavasti tehostamisen varaa. Mitä laajempi ja hankalampi rikosjuttu on kyseessä, sitä tiukemmin syyttäjän pitäisi olla ohjaamassa tutkintaa. Syyttäjä kantaa oikeudessa vastuun siitä, että esitutkinta on asianmukaisesti hoidettu, sanoo valtakunnansyyttäjänviraston syyteasiainyksikön päällikkö Jukka Rappe.

Oulussa päättyi vastikään kokeilu, jossa poliisin tutkinnanjohtaja ja syyttäjä vaihtoivat työtehtäviään puoleksi vuodeksi. Kokeiluun oltiin tyytyväisiä, sillä se lisäsi ymmärrystä toisen osapuolen työstä.

- Poliisin esitutkintaa voisi tietyissä tapauksissa tehostaa. Syyttäjä voi päättää, ettei esimerkiksi useasta rikoksesta epäillyn kaikkia pikkurikoksia tutkita, koska ne eivät kuitenkaan vaikuttaisi odotettavissa olevaan tuomioon, kertoo rikoskomisario Antti Räsänen Oulun poliisilaitoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.