Rinne: En ole kovinkaan toiveikas, että Timmermans nousee EU-komission johtoon

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan ratkaisu EU:n huippupaikkojen jakamisesta oli jo hyvin lähellä varhain maanantaiaamuna. Hän ei kuitenkaan ole kovinkaan toiveikas, että komission puheenjohtajaksi nousisi sosialistien ehdokas Frans Timmermans.

–  Ollaan aika lähellä sellaista tilannetta, että komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta sekä korkeasta edustajasta voisi löytyä sopu, Rinne kertoi Brysselissä.

Rinne ei halunnut avata tarkemmin, miksi EU-johtajat eivät pystyneet tekemään ratkaisua vielä maanantaina.

EU-huippukokous ajautui niin pahaan umpikujaan, että neuvotteluita päätettiin jatkaa seuraavana päivänä. Maratonkokous alkoi sunnuntai-iltana, ja EU-johtajat jatkoivat ilman yöunia seuraavaan iltapäivään saakka.

–  30 tunnin valvomisen jälkeen ei saatu tulosta aikaan. Yritettiin kyllä koko yö löytää ratkaisua, mutta vielä jäi muutama asia auki, Rinne kertasi.

Rinne kertoo, että ilta kului istuskellen ja odotellen.

–  Välillä olin yhteydessä Viron ja Ruotsin pääministereihin ja Espanjan pääministeriin. Käytiin sellaista tunnustelua puolin ja toisin, että minkälaisia eväitä ratkaisun synnyttämiseen on. Koko yön tein töitä välillä tiiviimmin ja välillä vähemmän tiiviisti.

Hollantilaisen Frans Timmermansin kerrottiin jo olevan vahvoilla EU-komission johtoon. Neuvotteluita läheltä seuraavan lähteen mukaan EU-johtajat olivat saamassa päätettäväkseen paketin, jossa komission puheenjohtajuus menisi sosialisteille eli Timmermansille, joka oli puolueryhmän kärkiehdokas.

Paketissa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus olisi mennyt Euroopan kansanpuolueelle (EPP). Korkean edustajan paikka olisi jyvitetty liberaaleille. EU-parlamentin puhemiehen kautta harkittiin jaettavaksi EPP:n ja liberaalien kesken.

Suomesta tuli puheenjohtajamaa maanantain vastaisena yönä, kesken myrskyisän huippukokouksen. Uudella puheenjohtajamaalla ei kuitenkaan ole erityistä roolia neuvotteluissa.

Itäinen Eurooppa kriittinen

Hollantilainen Timmermans on kaitsenut oikeusvaltioperiaatteita ja joutunut sen takia vastakkain Puolan ja Unkarin kanssa. Hänen mahdollinen nimityksensä voitaisiin tulkita tunnustukseksi myös työlle oikeusvaltioperiaatteiden puolesta.

Itäisemmän Euroopan maat ovat suhtautuneet kriittisesti Timmermansin nimitykseen.

Sosialistiehdokkaan nostaminen komission puheenjohtajaksi oli liikaa Euroopan kansanpuolueessa, jossa ei oltu ensin valmiita luopumaan ulottuvilla olevasta komission puheenjohtajan salkusta. EPP:n ehdokas komission puheenjohtajaksi oli saksalainen Manfred Weber, jolla ei kuitenkaan ollut kaivattua kielitaitoa tai kokemusta ministerinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.